Tiedote Eksoten tiedotustilaisuudesta COVID-19 koronavirukseen varautumiseen liittyen

Julkaistu: 26.2.2020 19:00
Päivitetty: 26.2.2020 19:34
​Mediatiedote 26.2.2020

EKSOTEN TIEDOTUSTILAISUUS COVID-19 KORONAVIRUKSEEN VARAUTUMISESTA

Eksoten tiedotustilaisuus järjestettiin 26.2.2020 Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimistorakennus Ruorissa. Tiedotustilaisuus järjestettiin ennen Ryanairin Bergamon lennon saapumista. 

Tiedotustilaisuudessa Eksoten tilanteesta kertoivat sairaalanjohtaja Marjo Numminen ja infektioylilääkäri Pekka Suomalainen. Lisäksi tilaisuudessa olivat tilannetta kommentoimassa Lappeenrannan kaupungin riskienhallinta- ja turvallisuuspäällikkö Ari-Pekka Meuronen sekä Lappeenrannan lentoaseman operatiivinen päällikkö Janne Paananen.

Eksote on yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa arvioinut uudelleen koronavirusriskin Lappeenrannan lentoasemalla. Terveydenhuollonhenkilökuntaa lentoasemalle ei tarvita. Yksityiskohtainen ohje koronavirusinformaatiosta jaetaan matkustajille paperilla.

Etelä-Karjalan keskussairaalan johtaja Marjo Numminen kertoo STT:lle, että lentoasemalla jaetaan Lappeenrantaan saapuville tietoa siitä, miten Etelä-Karjalassa asuvien tai oleskelevien pitää toimia, jos sairastuu hengitystieinfektioon kahden viikon sisällä matkasta.

Janne Paananen kertoi tilaisuudessa olleensa yhteydessä Bergamon lentoasemalle ja saaneensa tiedon Italian pään järjestelyistä. Bergamon lentoasemalla ei toistaiseksi ole havaittu koronavirustartuntoja.

Lappeenrannan kaupungilla seurataan Eksoten ja THL:n ohjeita ja toimitaan niiden mukaan. Kaupungin riskienhallinta- ja turvallisuuspäällikkö Ari-Pekka Meuronen kommentoi, että kaupungilla on henkilöstöä ohjeistettu varautumaan mahdollisiin sijaistarpeisiin.

Jos matkailijoita on sairastunut tai heillä on oireita, heidät ohjataan soittamaan päivystysapuun numeroon 116 117. 

Ryanairin lento Bergamosta saapuu Lappeenrantaan tänään kello 20.20.

Nummisen mukaan varautumisen taustalla on, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL muutti koronaviruksen epidemia-alueen laajuutta. THL luokitteli 26.2.2020 epidemia-alueeksi Pohjois-Italiassa sijaitsevan Lombardian alueen, johon myös Bergamo kuuluu.

Kyse on Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten oma-aloitteisesta varautumisesta.
– Haluamme hieman etupainotteisesti ja mahdollisimman turvallisesti antaa väestölle tietoa siitä, miten toimia, jos sairastuu matkan jälkeen, Numminen sanoo.
– Eksoten varautumiseen ei liity rajatarkastuksia eikä terveystarkastuksia tai kuumeen mittauksia.

Ryanair lentää Bergamosta Lappeenrantaan kahdesti viikossa, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Tiedon jakamista lentoasemalla aiotaan jatkaa toistaiseksi.
– Alustavasti nyt katsotaan, miten tilanne kehittyy. Teemme päätöksiä jatkosta tilanteen mukaan, Numminen kertoo.Share