Yli 70-vuotiaat Suomen hallituksen toimintaohjeen mukaan karanteenia vastaavissa olosuhteissa

Julkaistu: 21.3.2020 14:35
Päivitetty: 21.3.2020 14:38

Suomen hallitus on tällä viikolla antanut toimintaohjeeksi yli 70-vuotiaille, että heidät velvoitetaan mahdollisuuksien mukaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa (karanteenia vastaavat olosuhteet), pois lukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt. Karanteenia vastaavissa olosuhteissa henkilön pitää pysytellä kotioloissa. Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä kyläilemään tuttavien luokse. Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin ei karanteenin aikana saa mennä ja nyt ikäihmisille on sama suositus niin pitkälle kuin se on mahdollista. 

Ulkoilla saa toistaiseksi, kunhan vältetään lähikontaktia toisten ihmisten kanssa. Ohje on pitää ulkoilmassakin noin kahden metrin välimatka vastaantuleviin ihmisiin. On kuitenkin syytä huomata, että koronavirus tarttuu helposti myös pinnoilta. Ovenkahvoja, hissien painikkeita ja rappukäytävien kaiteita kosketellessa on tartuntavaara, jota toki käsineiden käyttö ja käsien huolellinen pesu vähentävät. Kuten tiedämme, liikunta on yleisesti suositeltavaa, mutta näissä olosuhteissa erityisesti yli 70-vuotiaille sisäliikunta omassa kodissa on kaikkein suositeltavinta ja tähän voi hyödyntää etäyhteyksiä eri tavoin. 

Voimia ja kestävyyttä kaikille yhteisessä vastuullisessa pyrkimyksessämme minimoida Etelä-Karjalan tartunnat välttämällä tarpeettomia lähikontakteja tässä vaiheessa, kun rajoittamistoimenpiteillä on vaikuttavuutta.​​Share