Etelä-Karjala mukaan aluevaalihaasteeseen, josta kehkeytyy Karjalan ja Savon välinen kamppailu

Julkaistu: 24.11.2021 12:45
Päivitetty: 24.11.2021 12:48

Millä hyvinvointialueella on tammikuun aluevaalien korkein äänestysprosentti? Minkä kunnan äänestäjät käyvät aktiivisimmin vaaliuurnilla ja nappaavat torikahvit itselleen?

Etelä-Karjalan hyvinvointialue ottaa Pohjois-Karjalasta tulleen haasteen vastaan ja lähtee kisaamaan aluevaalien korkeimmasta äänestysprosentista. Pohjois-Karjalan hyvinvointialue haastoi jo aiemmin savolaiset tammikuisten aluevaalien kilpailuun, jossa korkeimmasta äänestysprosentista kisataan alueiden kesken. Nyt Etelä-Karjala ja Etelä-Savo ovat liittyneet mukaan aluevaalihaasteeseen Pohjois-Savon lisäksi. Nämä neljä hyvinvointialuetta kisaavat keskenään äänestysaktiivisuudesta alueillaan, ja kisasta on muodostumassa karjalaisten ja savolaisten välinen mittelö.

Aluevaalihaasteessa voittaja on korkeimman äänestysprosentin saavuttanut hyvinvointialue, ja häviäjä tarjoaa torikahvit siinä voittaja-alueen kunnassa, jossa äänestetään kaikkein vilkkaimmin.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen vastuuvalmistelija Merja Tepponen kannustaa eteläkarjalaisia perehtymään aluevaaleihin ja äänestämään: ”Meillä Etelä-Karjalassa on totuttu ajattelemaan ja toimimaan rohkeasti, yksinkertaisesti ja selkeästi ihmisenä ihmisille. Tämä jatkuu myös hyvinvointialueena. Nyt kannattaa vaikuttaa äänestämällä. Hyvinvointialueelle tarvitaan osaavia ja innovatiivisia päättäjiä.”

Tammikuussa ensimmäistä kertaa järjestettävissä aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueille  valtuutetut, jotka käyttävät päätäntävaltaa sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä pelastustoimessa. Päättäjät joutuvat pohtimaan myös niitä ongelmia, joita syntyy väestön ikääntymisestä, syntyvyyden laskusta ja työvoimapulasta.
Kyselytutkimukset osoittavat, että aluevaalit tunnetaan huonosti ja kansalaisten äänestysaktiivisuus olisi jäämässä alhaiseksi. Leikkimielisellä kilpailulla tavoitellaan aluevaalien tietoisuuden ja äänestysinnon kasvattamista.

Aluevaalien virallinen äänestyspäivä on 23. tammikuuta 2022. Ennakkoäänestys käynnistyy 12. tammikuuta 2022. Aluevaalilautakunnat vahvistavat vaalitulokset 26. tammikuuta, jolloin myös Karjalassa ja Savossa sijaitsevien neljän hyvinvointialueen välinen kamppailu ratkeaa.

”Tosi hienoa, että saimme kaikki karjalaiset ja savolaiset yhdessä tähän mukaan luomaan kisahenkeä. Teemme varmasti yhteistyötä Pohjois-Karjalan kanssa, jotta päihitämme savolaiset”, iloitsee haastekisan Etelä-Karjalaan napannut viestintäsuunnittelija Tarja Varis Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.

Aluevaalihaaste on levinnyt valtakunnalliseksi, sillä haaste eteni nopeasti Pirkanmaalle, Varsinais-Suomeen, Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Lappiin. Myös Keski-Suomi, Päijät-Häme ja Kymenlaakso ilmoittivat viime viikolla kisaavansa keskenään korkeimmasta äänestysprosentista.  ​


Share