Etelä-Karjalassa lomaillaan ensi viikolla

Julkaistu: 26.2.2021 15:00
Päivitetty: 26.2.2021 14:50

Viikolla 9 vietetään Etelä-Karjalassa koululaisten hiihtolomaa. THL on antanut neuvoja turvallisen hiihtoloman viettoon ja lomailijoiden kannattaakin suunnata hiihtoladuille, metsiin ja pulkkamäkiin. Riski saada koronavirustartunta on ulkona liikkuessa pieni.
THL suosittelee, että talvilomailijat ulkoilisivat oman lähipiirin seurassa ja välttäisivät väkijoukkoja. Tartuntariski on olemassa tällä hetkellä kaikkialla Suomessa ja matkustaminen lisää entisestään riskiä viruksen leviämiselle.

Jos jo ennen lomaa ilmenee koronavirustaudin oireita, lomailemaan ei pidä lähteä lainkaan. Tällöin tulee hakeutua välittömästi testiin. Testiin tulee myös hakeutua välittömästi, mikäli sairastuu loman aikana. Eksoten alueella koronatestiin hakeudutaan tekemällä oirearvio omasta tai lapsen puolesta osoitteessa https://www.omaolo.fi tai soittamalla arkisin lähimmälle hyvinvointi- tai terveysasemalle tai päivystysaikana numeroon 116 117. Hyvinvointi- ja terveysasemien yhteystiedot löydät Eksoten verkkosivuilta.

– Hiihtolomalla on tärkeää nyt viettää aikaa vain oman lähipiirin seurassa, välttää kaikenlaisia ihmisjoukkoja, pitää myös ulkoillessa lähipiirin ulkopuolisiin henkilöihin yli kahden metrin turvaväli, huolehtia käsihygieniasta sekä käyttää maskia kaikissa julkisissa tiloissa. Hiihtokeskuksissa juhlimiset sekä myös paikalliset baarit tulee nyt jättää ehdottomasti väliin. Ravintolassa syöminen ja kahvilassa käynti kannattaa ajoittaa ruuhka-aikojen ulkopuolelle, kehottaa Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

– Vaikka lievät infektio-oireet saattaisivat tuntua vähäpätöiseltä syyltä perua loma ja mennä koronatestiin, se on kuitenkin ainoa oikea tapa toimia tällä hetkellä. Vastuullisesti toimimalla emme itse levitä koronavirusta, neuvoo Karhula.
Hiihtolomien jälkeen Etelä-Karjalassa jatketaan toisen asteen opetuksen etäopetussuositusta. Opetuksen järjestäjä määrittää sen, mikä on välttämätöntä lähiopetusta ja sen sallitaan jatkuvan.


Emme suosittele Venäjälle matkustamista 
 
Etelä-Karjalassa on voimassa matkustamiseen liittyviä suosituksia. Matkustamista Suomen ja Venäjän välillä tulee välttää. 
 
Kaikkea liikkumista leviämisvaiheessa oleville alueille suositellaan välttämään. Liikkumista tulee välttää erityisesti alueille, joissa koronavirustilanne on Etelä-Karjalaa vaikeampi. Matkustamista pohjoisen hiihtokeskuksiin ja ulkomaille tulee välttää.
 
Matkustamisesta Venäjälle tai muualle ulkomaille seuraa 14 vuorokauden omaehtoinen karanteeni. Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla järjestetään koronanäytteenottoa rajan aukioloaikojen mukaisesti klo 7 –21:30.
 Share