Johdon blogissa: Elämän yllätyksellisyys

Julkaistu: 1.9.2021 15:35
Päivitetty: 1.9.2021 15:35

Olin 28.8.21 muistisairaan äitini hautajaisissa. Hänen kuolemansa oli tietyllä tavalla odotettu, mutta kuitenkin ajankohdaltaan yllättävä. Hienoa, että hänen ei tarvinnut kärsiä loppuvaiheissaan pitkään ja hän sai kiitollisena elämästä ja saamastaan huolenpidosta sulkea silmänsä tästä maailmasta. Silti elämän yllätyksellisyys mietityttää.

Näissä ajatuksissa mieli hakeutui myös koronatilanteeseen ja sen yllätyksiin. Keväällä vielä ounastelimme, että kesän jälkeen elämä palautuisi uuteen normaaliin eikä enää tarvittaisi merkittäviä rajoitustoimia. Nyt syksyn alussa joudumme toteamaan, että edelleen korona hallitsee ainakin terveyspalvelujen arkea mitä suuremmassa määrin. Onneksi rokotukset tepsivät hyvin, mutta deltavariantti on silti nopea leviämään. Terveyspalvelumme ovat tottuneet nopeaan reagointiin ja toki olemme saaneet arjen sujumaan. 

Monta muuta tärkeää asiaa on kuitenkin jouduttu jättämään odotuslistalle koronan takia. Huoli esimerkiksi pitkäaikaissairauksien hoidon tasosta ja erityisesti lasten ja nuorten henkisestä hyvinvoinnista sekä ikäihmisten yksinäisyydestä ovat yhteisiä koko Suomessa tällä hetkellä.

Valoa on tunnelin päässä, kun rokotuskattavuus kasvaa. Meillä on nyt hyvä aika kaiken kiireen keskellä pysähtyä miettimään terveys- ja ylipäätään sote-palvelujen kohdentamista niistä eniten hyötyville. ​

Meistä jokaiselle voi tulla yllätyksiä elämässä ja silloin on hyvä voida luottaa siihen, että palvelujärjestelmä toimii, vaikka joutuukin nopeasti sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin. Yksilölle jää myös aina omaksi tehtäväkseen yllätysten keskellä tilanteen uudelleen arviointi. Tähän toivon meille jokaiselle kärsivällisyyttä ja viisautta. Samalla toivotan kaikille työn iloa alkavaan syksyyn!

Tuula Karhula, terveyspalvelujen johtaja, Eksote
Share