Johdon blogissa: Miten sinulla menee?

Julkaistu: 3.2.2021 10:10
Päivitetty: 3.2.2021 10:08

Hyvinvointi on laaja käsite ja siksi on hyvä ensin pohtia, mitä se tarkoittaa? Wikipedia toteaa, että hyvinvointi viittaa yleiskielessä vaurauteen ja hyvään terveydentilaan. Terveyden ja hyvinvo​innin laitos THL määrittelee, että hyvinvoinnin osatekijät jaetaan yleensä kolmeen ulottuvuuteen: terveyteen, materiaaliseen hyvinvointiin ja koettuun hyvinvointiin eli elämänlaatuun. Voimme siis pohtia asiaa sekä yhteisön että yksilön hyvinvoinnin näkökulmasta. 

Minua on viime aikoina mietityttänyt erityisesti esimiesten hyvinvointi ja jaksaminen. 

Esimiehille asetetaan paljon erilaisia vaatimuksia niin yrityksen johdon, asiakkaiden kun henkilöstönkin taholta. Erityisesti nyt korona-aikana erilaiset lehdistä luettavat artikkelit sekä sosiaalinen media luettelevat pitkän listan esimieheltä vaadittavia laajoja ominaisuuksia. Niissä nostetaan esiin esimiehen kykyä luotsata henkilöstö läpi uusien haasteiden, uusien työtapojen sekä taloudellisen epävarmuuden. Ajattelen ja tiedän, että tämä haasteellinen korona-aika tuo epävarmuutta ja pelkoa niin työntekijöille kun meille esimiehillekin. 

Me Eksotessa haluamme tukea henkilöstömme työhyvinvointia ja työssä jaksamista. Toimitusjohtajamme Timo Saksela on nostanut asian vahvasti esiin ja päätti muun muassa Eksoten laajennetun johtoryhmän kokouksen muutama viikko sitten sanoihin: ”Pitäkää henkilöstöstänne huolta!” 

Olen varma, että sitä me kaikki Eksoten esimiehet haluamme – huolehtia henkilöstöstämme ja johtaa organisaatiotamme parhaan kykymme ja taitomme mukaan. On ilmiselvää, että osaava ja hyvinvoiva henkilöstö on Eksoten menestyksen ja onnistumisen elinehto. Toinen kulma asiaan on, kuka tukee esimiehen jaksamisesta tai miten hän huolehtii sitä itse? 

Mistä on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikön korona-ajan hyvinvointi tehty? 


Minun hyvinvointini koostuu kodin arjesta, puheluista ystävien kanssa, liikunnasta, avantosaunasta, neulomisesta ja ajoittain myös sohvalla makoilusta. Ihan kaikenlaisia tunteita ja tuntemuksia on viimeinen vuosi tuonut tullessaan. Olen siirtynyt lähes kokonaan etätöihin ja uusi ”työhuoneeni” sijaitsee kotimme vaatehuoneessa. Kuulostaa varmaan hullulta, mutta ei lopulta ollenkaan hullumpi paikka. Hiljainen, rauhallinen ja työergonomiakin on kohtuullisen hyvä. 

Olen tehnyt esimiestyötä lähes 20 vuotta ja ilokseni saanut työskennellä työyhteisöissä, joissa olen kokenut, että henkilöstö tukee myös esimiestään. Sellaisessa työyhteisössä saan olla nytkin. Se, jos mikä, tukee työssäjaksamistani. Olen kiitollinen tiimini työntekijöistä, jotka ajoittain kysyvät myös esimieheltään, mitä sinulle kuuluu? Kysyvät siitäkin huolimatta, että teen virheitä eivätkä asiat ole aina helppoja, mukavia tai yksinkertaisia. 

Tommy Hellsten kirjoittaa: ”Ihminen ei lakkaa olemasta ihminen kun hän lähtee aamulla töihin. Jos esimies johtaa pahasta olosta käsin, hän levittää paha oloa. Jos hän johtaa omasta hyvinvoinnista käsin, syntyy kyky kohdata ihminen.” (Yhteishyvä 1/2021)​

Uskon, että meitä jokaista Eksoten työntekijää helpottaa tieto siitä, ettei kenenkään tarvitse olla yli-ihminen. Työkuormat kasvavat ajoittain korkeaksi ja korona haastaa meitä, mutta siitäkin huolimatta toivon, että meistä itse kukin jaksaa ja viitsii silloinkin kysyä toisiltamme, jopa esimieheltään: miten sinulla menee? 

Hyviä hiihtokelejä ja hyvän yhteistyön vuotta 2021!

Aija Rautio, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö, EksoteShare