Johdon blogissa: Rohkeutta päätöksentekoon

Julkaistu: 17.2.2021 10:15
Päivitetty: 17.2.2021 10:28

Jos maailma olisi ollut pelkästään kaltaisteni ihmisten varassa, eläisimme yhä kivikaudella. Olen arka ja epäluuloinen kaikkea muutosta kohtaan, koska nykytila on aivan hyvä eikä tulevasta tiedä. Ei kannata ottaa riskiä. En visioi, en näe tulevaisuuteen enkä saa ideoita. Toki, jos on päätetty, että kivikautiset nuotiot on vaihdettava aurinkosähköön ennen kesää, tehokkaasti vaihdan ne jo hyvissä ajoin hiihtolomalla. Teen mitä käsketään, noudatan sääntöjä ja toteutan helposti muiden ideat, mutta visionääri tai edelläkävijä en ole. Rohkeuteni riittää vain samaan vanhaan, vaikka Eksoten strategian mukaisesti täällä kaivataan rohkeaa uusiutumiskykyä ja idearikkaita ihmisiä. Mitäs nyt?

Näen, että on myös muunlaista rohkeutta. Rohkeutta on toimia, ratkaista käsillä olevat ongelmat ja tehdä päätöksiä. Jään usein ihmettelemään, missä on ihmisten rohkeus valita kahden toimintalinjan väliltä. Mikä päätöksenteossa pelottaa? 

Vähemmänkin rohkea selviää päätöksenteossa, kun taustatukena ovat hallinnon oikeusperiaatteet, jotka ohjaavat viranomaisen päätösharkintaa ja asioiden käsittelyä. Yhdenvertaisuusperiaate velvoittaa asiakkaiden ja potilaiden tasapuoliseen kohteluun, johdonmukaisuuteen ja syrjimättömyyteen. Viranomainen ei voi toimia mielivaltaisesti, toiminnassa ei saa olla vääriä vaikuttimia eikä harkintavaltaa saa käyttää väärin. Viranomaiselta edellytetään asiallista ja puolueetonta toimintaa. Hyvän hallinnon perusteisiin kuuluvat myös palveluperiaate ja palvelun asianmukaisuus, neuvontavelvollisuus, hyvän kielenkäytön vaatimus ja viranomaisten yhteistyövelvoite. 

Vaikka ei olisi rohkein uudistaja, voi olla rohkea nykyhetkessä: kukin eksotelainen on oman alansa ammattilainen ja paras asiantuntija omassa työssään. Kun päätöksenteko seuraavan kerran tuntuu vaikealta, hae tukea ja rohkaisua hyvän hallinnon oikeusperiaatteista. Niin me muutkin rohkeat teemme.   

Mari Kähkönen, lakimies, Eksote 
Share