Johdon blogissa: Trilobiitti vuorenrinteellä ja vuotavan hanan dilemma

Julkaistu: 20.1.2021 9:50
Päivitetty: 20.1.2021 9:59

​​Pienistä jatkuvista muutoksista muodostuu ajan myötä merkittäviä muutoksia. Ilmiöt voivat vaikuttaa ensisilmäyksellä vähäpätöisiltä, mutta niiden jatkuvuus ja toistuvuus voivat olla merkittävämpi seikka kuin yksittäisen tapahtuman tai teon mittakaava. 

Jos Eksoten vesihana tiputtaa vain vähän, kannattaako sitä ryhtyä korjaamaan? Se ei ole sitä paitsi edes minun hanani, enkä minä vesilaskua maksa.

Miten merenelävä päätyy fossiiliksi yli kilometrin korkeuteen vuorelle?


Evoluutioteorian kehittänyt Charles Darwin löysi Etelä-Amerikasta vuoren rinteeltä fossiileja, jotka olivat paitsi miljoonia vuosia vanhoja, myös kiistatta mereen kuuluvia eliöitä. Tämä askarrutti ymmärrettävästi tutkijaa, joka ei voinut mitenkään käsittää kuinka meren pinta olisi voinut olla koskaan niin korkealla, että vuorelle olisi voinut uida. Sittemmin Darwin havaitsi, että maan pinta voi kohota paikoitellen jopa senttimetrin vuodessa ja hän ymmärsi mitä tämä tarkoittaa miljoonan vuoden kuluessa. Se vuori ei ollutkaan aina ollut siinä; se oli joskus meren pohjaa. 

Samalla tavalla tuskin huomattavat muutokset eläinlajin jokaisessa sukupolvessa kertautuvat ajan oloon niin paljon, että muodostuu kokonaan uusia lajeja. Onko maailmassa mitään niin merkittävää kuin luomiskertomus?

Koira ja painonpudotus


Hankin ensimmäisen susikoirani 90-luvun alussa. Sitä ennen käsitykseni liikuntaharrastuksesta ei todellakaan sisältänyt kävelyä yksinkertaisesti siitä syystä, että en ollut havainnut sillä olevan merkittävää vaikutusta mihinkään. Koirattomille tiedoksi, että harrastukseen sisältyy kävelyä kaksi kertaa päivässä vähintään kaksi kilometriä kerralla, ja koiran luonnolliset tarpeet pitävät huolen liikunnan säännöllisyydestä.  Niinpä olin kovin yllättynyt ensimmäisen kahden kuukauden jälkeen, kun housut alkoivat tuntua väljiltä ja vaaka näytti useita kiloja vähemmän.

Arto Kivelän koiran kuva LexiNoin 25 vuotta ja kolme palveluskoiraa myöhemmin tuo vähäpätöinen ja epäurheilulliselta vaikuttava kävely nykytutkimuksen valossa on ehkäissyt ainakin diabetesta ja sydänverisuonitautia. Tämä on jo merkittävää paitsi henkilökohtaisesti, myös kansantaloudellisesti. Hyöty ei tullut tosin ilmaiseksi; lähdettävä on, satoi tai paistoi, väsytti tai ei.


Vähäisetkin muutokset omassa toiminnassa vaativat työtä ja ponnistusta ollakseen pysyviä 


Niin työssä kuin arjessa on jatkuvasti päätettävä, ryhtyäkö korjaaviin toimenpiteisiin vai ei ja kuinka paljon aikaa ja energiaa on syytä käyttää asian tekemiseen. Tuo pohdinta on hyvää ajankäyttöä, koska se auttaa erottelemaan olennaisia asioita vähemmän olennaisista. Se auttaa myös kyseenalaistamaan mitä ja miten teemme. Pitkään käytössä ollut toimintatapa saattaa olla nykyisin tarpeeton, mutta sitä tehdään vain tottumuksen vuoksi. Toimintatavan muutoksen ei tarvitse olla suuri ollakseen vaikuttava. Muutostarve pitää kuitenkin havaita ja toimenpiteisiin pitää ryhtyä. Mutta voit kysyä miksi, jos palkka tulee muutenkin?

Ihmisen toimintaa ei ohjaa tieto vaan motivaatio, joka on keskeinen seikka pysyvien muutosten tekemisessä etenkin silloin, kun omasta toiminnasta on kyse. Jokaisen kannattaa pyrkiä löytämään se oma kehittämisen ja kehittymisen halu, koska sisältä tuleva motivaatio on kertaluokkaa ulkoista ohjausta tehokkaampi vaikutin. 

Organisaation on syytä vaalia tätä motivaatiota, koska se on arvokkainta mitä on.

Arto Kivelä, 
sisäinen tarkastaja, EksoteShare