Johdon blogissa: Yksinkertainenko yksinkertaista?

Julkaistu: 12.5.2021 9:10
Päivitetty: 12.5.2021 9:14

Etsin synonyymejä sanalle yksinkertainen. Niitä löytyi yli kuusikymmentä. Tarkoittaako sana mutkatonta, ongelmatonta, suoraviivaista, kehittymätöntä, tyhmää, sujuvaa, hiomatonta vai jotain muuta? Yksinkertaisuuden vastakohdallekin löytyi useita sanoja, kuten esimerkiksi koristeellinen, monimutkainen, oppinut, valikoiva. 

Synonyymien runsaus kuvannee hyvin sitä, että meillä on taipumusta monimutkaistaa asioita. Tiettyyn rajaan saakka kaaos auttaa energian käytön minimoinnissa, mutta kun kylläisyyspiste saavutetaan, alkaa kaoottinen tilanne viedä energiaa. Toisinaan tie yksinkertaisuuteen löytyy vasta kaaoksen kautta.

Eksotessa haemme sujuvia, selkeitä toimintatapoja, jotka helpottavat työtä ja toimintaa. Joskus selkeiden toimintatapojen ylläpitäminen vie energiaa. Esimerkki on helppo ottaa kotoa: vie vähemmän energiaa heittää vaate tuolille kuin viikata se kaappiin. Sitten kun vaatekasa on tarpeeksi suuri, menee enemmän energiaa oikean vaatteen löytämiseen kasasta kuin järjestetystä kaapista.

Suurin osa energiasta menee kuitenkin ryhtymiseen ja vanhasta luopumiseen, siis muutokseen. Totutun toimintatavan muuttaminen kuluttaa voimia ja paluu entiseen on usein houkuttelevaa ja liiankin helppoa. Sitten, kun uusi tapa on omaksuttu selkäydintasolle, on taas helpompaa.  

Muutosten runsaus kuormittaa, siksi ne pitää osata annostella kullekin sopivalla tavalla. Työyhteisössä tämä on tietenkin hankalampi tehtävä, koska olemme niin erilaisia. Toiselle muutokset ovat (työ)elämän suola ja toiselle kauhistus tai viimeinen pisara jaksamisen ämpäriin.

Onnistunut muutos kuitenkin palkitsee. Jos muutos on yhdessä suunniteltu, kokeiltu, arvioitu ja sovittu, tuskin kukaan enää haluaa palata entiseen. 

Pidän etenkin synonyymista mutkaton. Kuulen siinä kauneutta, hetkessä elämistä, yhteisöllisyyttä, vuorovaikutusta, rehellisyyttä ja avoimuutta.  

Oikaistaan mutkia yhdessä!

Tarja Nylund, perhepalveluiden johtaja, Eksote​Share