Yhteinen tulevaisuus – Eksoten hyvinvointiblogi: Mapillinen selviytyjiä

Julkaistu: 8.3.2021 11:15
Päivitetty: 8.3.2021 11:15

Työhuoneeni hyllyssä on rivi kansioita. Siinä koulutusmateriaalien ja hankeraporttien välissä on musta mappi, jonka selkämyksessä lukee ”Eksoten kokemusasiantuntijarekisteri”. Kansio sisältää on 116 lomaketta, joihin ihmiset ovat kirjanneet yhteystietonsa ja sen, mistä aiheista voin heitä pyytää kertomaan kokemuksiaan. 

Olen toiminut nyt kolme vuotta kokemusasiantuntijakoordinaattorina ja vuosien varrella olen kohdannut kaikki nuo ihmiset. Kahdeksisenkymmentä heistä on tullut minulle tutuksi 50 tuntia kestävässä kokemusasiantuntijakoulutuksessa. Loppujenkin kanssa olen istahtanut hyväksi toviksi kahvikupposen ääreen kuulemaan heidän elämäntarinaansa.  Olen kiitollinen niistä kohtaamisista. 

Kun kerron jossakin kokouksessa tai tapaamisessa kokemusasiantuntijoista, minulla on mukanani lista heidän itse nimeämistään kokemustiedon aiheista. Se on neljä sivua pitkä ja siinä on aika lailla koko Eksoten arjen kirjo edustettuna. Mukana on hyvä setti mielenterveyden häiriöitä, jämäkkä paketti synnynnäisiä vammoja ja sairauksia ja kokoelma kansantauteja. Riippuvuuksia löytyy joka lähtöön, väkivaltaa ja traumoja on listan mukaan koettu niin aikuisena kuin lapsenakin.

Joku osaa kertoa siitä, miltä tuntui tulla huostaanotetuksi, toinen tietää, miten vankilassa olemisesta voi selvitä, kolmas on päässyt kotimaan sodan keskeltä Suomeen rakentamaan elämää uusista palasista. Lapsen tai puolison sairastaminen ja saattohoito on tullut joillekin kokemusasiantuntijoille elämän varrella tutuksi. Joku on valmis kertomaan velkakierteen setvimisestä, toinen paraurheilun merkityksestä elämälle. 

Tuosta kokemustiedon listasta saisi monta sensaatiohakuista otsikkoa iltapäivälehtiin, mutta kokemusasiantuntijoita kohdatessani olen törmännyt ihan toisenlaisiin tunnelmiin. Olen tavannut satakunta selviytyjää. Elämä on tuonut monille kokemusasiantuntijoille kohtuuttomia haasteita. Ja niihin saatu apukaan ei ole aina mennyt ihan putkeen. 

Kokemusasiantuntijakursseja vetäessäni olen saanut monta pahoittelevaa viestiä, että sairaalaosastolla olon vuoksi on valitettavasti jätettävä kurssipäivä väliin – mutta saako ne korvaavat tehtävät sähköpostiin? Viime syksynä rohkenimme tarttua pandemian tuomaan haasteeseen toteuttaa ryhmäkeskusteluistaan tunnettu kurssi etäyhteyksillä. Osallistujista monille ajatus videopuhelusta oli aivan uusi, mutta into päästä toisten kanssa pohtimaan omaa tarinaa oli niin suuri, että he olivat valmiita opettelemaan uutta. Taisi siinä joku joutua laitekaupoillekin.  

Jokaiselta meistä loppuu joskus paukut, elämä turhauttaa ja väsyttää. Oman elämän peilaaminen toisten tarinoiden kautta antaa voimia niin rekisterin kokemusasiantuntijoille kuin minulle itsellenikin. Selviytyjien porukkaan kuuluminen auttaa jaksamaan ja kohtaamaan tulevatkin haasteet. Myös nyt koronan mullistaneen työelämän keskellä kokemusasiantuntijoiden kurssipäivät ovat olleet minulle aina viikon piristys. On ollut hienoa nähdä, miten luottamus on kasvanut kerta kerralta ja toisia kannustavia kommentteja on ilmestynyt chatiin. Ja naamojakin on uskallettu näyttää, vaikkei ole ollut pakko.

Viime syksynä kokemusasiantuntijatoiminta otti ison loikan Eksoten päihdeklinilalla, kun sinne palkattiin kokopäiväinen ja vakituinen kokemusasiantuntija Kimmo työskentelemään ammattilaisten rinnalla. Maahanmuuttopalveluissa vertaisohjaajan nimikkeellä on Nadye työskennellyt jo useamman vuoden. Kirjava joukko kotoutumisen kokemusasiantuntijoita on nykyisin mukana maahanmuuttopalvelujen kehittämisessä ja ryhmissä. Siellä on oivallettu eri kulttuureista ja elämäntilanteista kertovan kokemustiedon arvo. 

Jo pitkät perinteet kokemusasiantuntijoiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä meillä on mielenterveyteen liittyvissä palveluissa. Vammais- ja perhepalveluissa hankkeet ovat vauhdittaneet kokemusasiantuntijoiden hyödyntämistä. Ja monessa yksikössä on se ensimmäinen yhteistyön askel uskallettu jo ottaa.

Odottelen seuraavaa pään avausta. Monilla kokemusasiantuntijoilla olisi kertoa meille paljon myös siitä, missä olemme onnistuneet ja että olemme auttaneet heitä selviytymään. Ilman niiden tarinoiden kuulemista emme sotealalla selviydy. 

Reetta Tourunen
Eksoten kokemusasiantuntijakoordinaattori


PS. Etsitkö kokemusasiantuntijaa tai haluaisitko itse toimia kokemusasiantuntijana? Ota yhteyttä! Saat lisätietoa Eksoten verkkosivuilta: Eksote > Osallistu ja vaikuta > Miten osallistun > KokemusasiantuntijatShare