Yhteinen tulevaisuus − Eksoten hyvinvointiblogi: Herätys 55-vuotias (tai oikeastaan kaikki)

Julkaistu: 23.4.2021 9:00
Päivitetty: 23.4.2021 9:00
​ 
Poikkeuksellinen vuosi on koetellut meitä kaikkia. Niin työ kuin vapaa-aika on mennyt monilta osin uusiksi tai ollut ainakin hyvin poikkeavaa vanhaan normaaliin nähden.

Miten meidän elämämme onkaan muuttunut? Arki on varmasti monella ollut hyvin erilaista, kun vapaa-aikaan kohdistuvat menot on jäänyt suurelta osin pois. Onko elämä ollut ikkunasta ulos tuijottelua pohtien, mitä sitä tänään tekisi vai tekisikö mitään? Ulkoilua ei onneksi ole meiltä kielletty eikä rajoitettu, kuten muita harrastuksia ja menoja. Raittiissa ilmassa on tuuletettu ajatuksia, purettu turhautumista ja saatu energiaa, kuka sitä mitenkin ajattelee. Näin olemme jaksaneet jatkaa päivästä toiseen kelluen koronakuplassa tietämättä siitä, milloin tämä erikoinen aika päättyy. 

Omaa aikaa meille on varmasti jäänyt enemmän kuin aiemmin, tahdottiin tai ei, mutta miten olemme sen käyttäneet? Osa on varmasti hyödyntänyt sitä suunnitelmallisesti ja osannut jopa nauttia siitä. Osalle aika on voinut mennä odottaessa, milloin voidaan mennä kohti tulevaa normaalia. Aika on vaikuttanut monin tavoin ja kurittanutkin meitä. Osaammeko nauttia jopa enemmän siitä entisestä normaalista, joka meille oli aiemmin se tavallinen arki ja elämä?

Mitä kuuluu 55-vuotias?

Me Eksotessa haluamme muistutella, että terveys ja hyvinvointi ovat hyvän arjen lähtökohtia. Tämä ei ole itsestään selvää. Niin moni arkielämän asia vaikuttaa siihen, miten jaksamme vapaa-aikana, eikä yllätä, että keskeisessä osassa ovat uni, ravitsemus ja liikunta. Näillä huollamme omaa kehoa jaksamaan ja sitä kautta nauttimaan hyvästä arjesta. Kuten aiemmin täällä blogissa hyvinvointivalmentaja sanoi, eteenpäin mennään pala kerrallaan ja jo pienet muutokset vaikuttavat muun muassa siihen, miten jaksamme aamulla nousta sängystä. Onko tänään hyvä päivä?

Eksoten verkkosivuilla on paljon ajankohtaista hyvinvointiin ja terveyteen liittyvää tietoa sekä pääsy sähköiseen asiointipalveluun ja Omaolo-palveluun ympäri vuorokauden. Digisti sinulla on pääsy omasta terveydestäsi kertovaan tietoon, vaikka et liikahtaisi sohvaltasi mihinkään!

Muistatko, milloin viimeksi olet käynyt terveystarkastuksessa?

Voit tehdä terveystarkastuksen helposti klikkaamalla Eksoten etusivulta Omaoloon (tai suoraan tästä >>​)  Omaolon terveystarkastus antaa kattavasti tietoa terveydentilastasi, sekä ohjausta sen ylläpitoon ja edistämiseen. Huolehtimalla omasta terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi jaksat paremmin ja pysyt toimintakuntoisena kotona, arjessa ja elämässä.

Lähetämme kaikille 55 vuotta täyttäneille eteläkarjalaisille kirjeen, jossa muistutamme paitsi Omaolon terveystarkastuksesta myös siitä, että omaan hyvinvointiin ja terveyteen voi vaikuttaa nyt ja tulevaisuudessa. Sähköisen asioinnin käyttäjä saa kirjeen Eksoten asiointipalveluun ja viestin siitä puhelimeensa. Muille kirje tulee kotiin. Vaikka kohdistamme kirjeen alkuvaiheessa 55-vuotiaille, on viesti tärkeä kaiken ikäisille.

Näkökulmia hyvinvointiin tarjoillaan monista kanavista

Hyvinvointi ja terveelliset elämäntavat on asioita, joista saamme kuulla lähes päivittäin. Niitä meille tarjoilevat television lukuisat ruoka- ja liikuntapainotteiset ohjelmat sekä aikakauslehdet, jotka kertovat kuinka tehdään elämäntaparemontti, pudotetaan painoa, terveys kohentuu silmissä ja peilistä katsoo uusi ihminen. Kuulostaa helpolta. Moni meistä tietää kuitenkin todellisuuden; mistä saadaan se energia ja motivaatio, mikä laittaa meidät liikkeelle ja syömään terveellisesti. Myös henkinen ja sosiaalinen kunto ovat tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat meihin kokonaisuutena.

Jokainen meistä on kuitenkin oman elämämme avainhenkilö ja päättää siitä, minkälainen on se oma tapa toimia ja tehdä tarvittavia muutoksia. Kevät on usein hyvää aikaa motivoitua, mutta miten pidän yllä ajatusta läpi vuoden. Silloinkin, kun aurinko ei houkuttele ulos ja elämä ei tarjoile parastaan. Toisaalta, kuinka moni kieltäytyisi hyvinvoivasta ja energisestä olosta? Todennäköisesti ei juuri kukaan. Kun kohtaa haasteita motivaatiossa, on hyvä mennä askel askeleelta. Pienikin muutos on muutos ja pienillä muutoksilla voidaan saavuttaa isompia tavoitteita, jotta pysyy toimintakykyisenä kotona, arjessa ja elämässä.

Jos koet, että tarvitset tukea tai apua elämänhallinnan eri osa-alueilla, muistathan, että me ammattilaiset olemme sinua varten. Ota rohkeasti yhteyttä tarvittaessa. Eksotessa työskentelee kaksi hyvinvointivalmentajaa, jotka terveydenhuollon kokeneina ammattilaisina auttavat elintapamuutoksessa. Kootaan pala kerrallaan parempaa arkea ja tätä kautta iloa elämään, tämä vaatii motivaation löytymistä, jaksamista ja tsemppaamista. Välitetään omasta kehosta ja sen hyvinvoinnista!

Positiivisin ajatuksin eteenpäin, huhtikuu on tarjonnut jo lämpöä meille ja kesää kohti mennään. Valo on lisääntynyt ja se lisää energiaamme sekä työssä että vapaa-ajalla. Katsotaan, minkälainen on meidän tuleva kesä ja nautitaan niistä asioista, pienistäkin, mitä tuleva kesä meille tarjoilee!

Kaisa Luostarinen
kehittäjä sote-uudistushankkeessa: Yhteinen tulevaisuus – Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus Etelä-Karjalassa
Share