Yhteinen tulevaisuus − Eksoten hyvinvointiblogi: Terveelliset elintavat saavutetaan pala kerrallaan

Julkaistu: 15.2.2021 13:05
Päivitetty: 15.2.2021 13:08
​Palapeliä meistä useimmat olemme varmasti joskus tehneet. Palapelin tekeminen voi olla haasteellista, mutta toisaalta myös samalla hyvin palkitsevaa. Oman tekemisensä tuloksen näkeminen tuottaa positiivista virettä ja tsemppiä jatkaa eteenpäin. Tehty työ ja ennen kaikkea, sen tulos näkyy itselle. Jospa kuitenkin vielä yhden palasen yritän saada kohdalleen…?

Elintavat vaikuttavat vahvasti meidän fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiimme. Pienetkin asiat vaikuttavat isoon kokonaisuuteen ja rakentavat meidän hyvinvointimme kokonaisuutta. Rauhallisesti rakentaen pala palalta saamme aikaan elintavoissamme sellaisia muutoksia, jotka todennäköisesti myös kestävät eteen tulevia haasteita sekä mahdollisia repsahduksia hyvien elintapojen polulta. Palapelissäkin kokonaisuutta rakennetaan pala kerrallaan, oikotietä ei ole valmiiseen. Pieniä hitaita edistysaskeleita palan osuessa oikeaan kohtaan. 

Mitä haluan ja mitä kohti haluan päästä?

Oma hyvinvoinnin ja terveellisten elintapojen saavuttaminen on iso tavoite, mitä kohti jokainen meistä tekee juuri itselleen sopivia pieniä parannuksia ja muutoksia. Tavoitetta tulee välillä tarkentaa ja palauttaa mieleen, mitä haluan ja mitä kohti haluan päästä? Kuten palapeliäkin tehdessä pitää välillä katsoa valmista kuvaa ja mallia millainen kuva palapelistäni onkaan tulossa? Iso tavoite tulee nähdä, mutta se pitää pilkkoa pienempiin osiin. Pienien palasten ja muutosten kasaaminen kohti isompaa tavoitetta on helpompaa kuin tehden isoja muutoksia tai useita muutoksia kerralla. 

Suunnittele, mitä teet seuraavaksi kun olet saanut jotkin palaset kohdilleen elintavoissasi? Mihin seuraavaksi kohdistan huomioni ja tekemiseni? Mieti, mihin olet tyytyväinen jo nyt, ja mihin taas toivot ja tiedät tarvitsevasi muutosta tai huomiotasi? Palapelin tekotavoissa on paljon eroja eri kasaajien kesken. Toinen aloittaa jäsentämällä palaset samanvärisiin. Toinen taas kerää reunapalat ja aloittaa niiden kasaamisesta. Joku taas valitsee heti tietyn kohteen työstettäväksi.  

Omien elintapojen ja hyvinvoinnin edistämisessä myös jokainen meistä toimii omalla tavallaan. Sellaisilla päätöksillä ja teoilla, jotka tuntuvat itselle parhaimmilta ja sopivimmilta. Ei ole olemassa vain yhtä kaikille sopivaa mallia ja tapaa, joita noudattaen kaikki pääsisivät itselleen asettamiinsa tavoitteisiinsa. Elintapaohjauksessakin jokainen on ainutkertainen yksilö. Muutos elintapoihin lähtee aina itsestä ja halusta sekä motivaatiosta tehdä itselleen hyviä asioita. Oma hyvinvointi vaatii itserakkautta, rakasta itseäsi ja tahdo itsellesi hyvää!

Pidä itsestäsi hyvää huolta

Haasteita mahdollisesti löytyy palapelissä kuten myös elintapojen kohentamisessakin. Tietoa hyvistä elintavoista löytyy ja tulee eteemme melkeinpä päivittäin. Uuden vuoden alussa monissa medioissa käsitellään elintapojen parantamiseen liittyviä asioita ja aiheita. ”Teitkö uuden vuoden lupauksen, aloita noudattamaan näitä ohjeitamme niin…”.  Mitäpä jos tekisit lupauksen, pitää itsestäsi hyvää huolta? 

Hyvillä elintavoilla voit vaikuttaa terveyteesi sekä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi. Luota itseesi ja ole itsellesi armollinen muutoksia tehdessäsi. Välillä meistä jokaisesta varmasti tuntuu, että palaset ovat hukassa, väsyttää, kiukuttaa ja tekisi mieli jättää palapeli kokonaan kesken. 

Välillä on hyvä olla tekemättä mitään muutoksia, vain jatkaa jo tehtyjä tai opittuja hyviä elintapojaan. Pitää muistaa myös olla tyytyväinen jo saavuttamiinsa tuloksiinsa. Elintapoihin kuten elämiseenkin kuuluu; alamäkiä, ylämäkiä ja tasaista tietä sekä väliin tulevia risteyskohtiakin. Toisinaan on hyvä jarrutella ja toisinaan joutuu ponnistelemaan enemmän eteenpäin päästäkseen. Haastetta luovat nuo risteyskohdat, valinnat mihin mennä ja miten sinne pääsen? Elintavat ja hyvinvointi ovat minusta ennen kaikkea, pieniä arjen tekoja ja valintoja. Ei tarvitse suorittaa, vaan tehdä hyviä asioita itselleen, ja nauttia niiden tekemisestä.

Tarvitsetko elintapojen ja hyvinvointisi kohentamiseen tukea?
Hyvinvointivalmentaja voisi auttaa juuri sinua

Koetko, että tarvitset rinnalla kulkijan auttamaan sinua pääsemään itsellesi asettamiisi tavoitteisiisi? Eksotessa toimii kaksi hyvinvointivalmentajaa, jotka voivat tukea sekä tsempata elintapoihin ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Hyvinvointivalmentajat ovat terveydenhuollon ammattilaisia koulutukseltaan. Hyvinvointivalmentajalle voi kuka vain varata ajan sähköisesti, puhelimitse tai Eksoten henkilökunta voi myös varata maksuttoman vastaanottoajan. 

Hyvinvointivalmentaja auttaa ja tukee sinua elintapaohjauksella, jossa asiakkaan tarpeen mukaan käsitellään ravitsemukseen, liikuntaan tai uneen liittyviä aiheita. Nämä kolme aihetta liittyvät tiiviisti toisiinsa, mutta asiakkaan tarpeen mukaisesti voidaan käsitellä juuri sillä hetkellä eniten tuen tarpeessa olevaa aihetta. Myös tupakoinnin lopettamisen tukeen voit saada apua hyvinvointivalmentajalta.  Vastaanottoja pidetään terveys- ja hyvinvointiasemilla Eksoten koko alueella. Vastaanotot voidaan pitää myös etäyhteyksin tai puhelimitse. Käyntimäärä ja vastaanottojen väli suunnitellaan asiakkaan tarpeesta lähtien. 

Jos sinulla on tarve ja motivaatio elintapojen muutokseen ja koet tarvitsevasi tukea, hyvinvointivalmentajan vastaanotto voisi olla juuri sinulle sopiva palanen hyvinvointisi palapelissä. Saat apua omien elintapojesi palapelin rakentamiseen ja rinnalla kulkijan palapelin kasaamiseesi. 

Millainen palapeli sinulla on rakentumassa pala palalta? Olethan sitä tehdessäsi muistanut huomioida pelin pienetkin kauniit valmistuneet yksityiskohdat ja muistanut myös pysähtyä ihastelemaan niitä? Muista, että tämä oman hyvinvoinnin palapelin rakentaminen jatkuu, meillä kaikilla!

Positiivisella mielellä palapeliä kanssasi rakentamassa,

Ulla Heimonen
Eksoten hyvinvointivalmentaja


(@Eksote kuva Ulla Heimonen. Lappeenranta, hiihtelemässä Joutsenossa pellolla tammikuussa 2021.)


Share