Eksoten Eija Saimanen valittiin vuoden kirurgiksi

Julkaistu: 23.11.2018 13:20
Päivitetty: 23.11.2018 13:25
​​​Eksotessa osastonylilääkärinä toimiva Eija Saimanen on valittu vuoden kirurgiksi. Saimanen on työskennellyt Lappeenrannassa Etelä-Karjalan keskussairaalassa vuodesta 2001. Saimanen tunnetaan taitavana sydän-, thorax- ja verisuonikirurgina, jota kollegat arvostavat uupumattomana ja taitavana kliinikkona ja kouluttajana.

Vuoden kirurgi on Suomen Kirurgiyhdistyksen jakama tunnustuspalkinto. Erityisesti kollegiaalisuus, mutta toisaalta myös opetus ja tutkimus ovat valinnan perusteena. Kirurgiyhdistys luonnehtii valintaa verkkosivuillaan näin:

Saimanen valmistui Helsingin yliopistosta lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1987 ja lääketieteen tohtoriksi 2001. Kirurgian erikoislääkärin oikeudet hän sai vuonna 1995, ja thorax- ja verisuonikirurgin pätevyyden 1997. Valmistuttuaan erikoislääkäriksi Saimanen työskenteli erikoislääkärinä sydän-ja thoraxklinikassa Helsingissä vuoteen 2001, minkä jälkeen hän siirtyi Etelä-Karjalan keskussairaalaan, jossa hän toimii edelleen osastonylilääkärinä.

Helsingin erikoistumisvuosilta Saimasella on maine uutterana ja ainutlaatuisen tehokkaana työtoverina. Hän ei tehnyt määrättyjä tehtäviä heti, vaan oli tehnyt ne jo ennen määräystä. Hänet muistetaan Helsingissä avoimena, suorana ja uutterana työntekijänä, jonka ei korosta omaa työmääräänsä vaan antaa tulosten puhua puolestaan. Helsingin kollegojen mukaan taitavan sydän-, thorax- ja verisuonikirurgin lähtö Lappeenrantaan oli menetys Helsingille, mutta voitto Etelä-Karjalalle.

Saimanen väitteli tohtoriksi vuonna 2000 aiheesta ”Aivohalvaus sydänkirurgiassa”. Väitöskirjaa on pidettävä merkittävänä, koska se on yksi harvoista väitöskirjoista, jonka tulokset ovat vaikuttaneet nopeasti kliiniseen työhön.

Saimanen tunnetaan Lappeenrannan vuosiltaan uupumattomana ja taitavana kliinikkona ja kouluttajana. Hän on kouluttanut huomatavan määrän runkokoulutusvaiheen kirurgeja, joiden ylistävä palaute on kantautunut kauas kotisairaalan ulkopuolelle. Saimasen rautainen ammattitaito ja mutkaton asenne verisuoni- ja thoraxkirurgiaan on innostanut useampia nuoria kollegoja hakeutumaan erikoisalalle. Saimanen toimii myös edelleen säännöllisesti vierailevana seniorikirurgina Helsingin thoraxkirurgian klinikassa.

Saimasen voi hyvin sanoa olleen kirurgina aina aikaansa edellä. Hän on pystynyt yhdistämään raskaan ja vaativan kliinisen työn, kouluttajana olemisen, työyhteisöhengen ylläpidon ja perhe-elämän toimivaksi kokonaisuudeksi siten, että lopputulos ei ole kompromissi, vaan toisiaan täydentävä kokonaisuus.

Lähde: www.kirurgiyhdistys.fi


Share