Etelä-Karjalan tartuntatautiraportti 2017 on julkaistu

Julkaistu: 19.4.2018 9:30
Päivitetty: 19.4.2018 9:38
Eksoten alueella tartuntatautien havainnoissa ei ollut viime vuonna merkittäviä eroja aiempiin vuosiin. Vuoden aikana havaittiin kahdeksan HIV-tapausta. Rabies- eli vesikauhuehkäisyhoitoja annettiin seitsemälle potilaalle. Hepatiitti C-tapauksia on alueella edelleen runsaasti.

Uusia HIV-tapauksia havaittiin Etelä-Karjalassa viime vuonna kahdeksan kappaletta. Kahden potilaan diagnoosi tehtiin vasta AIDS-vaiheessa. Potilaista naisia oli kolme ja miehiä viisi. Miehet olivat keski-iän ylittäneitä. Kaikkien miesten HIV-infektio oli peräisin Venäjältä. 

Rabies- eli vesikauhuehkäisyhoitoja annettiin seitsemälle potilaalle. Ehkäisyhoidon hinta on korkea. Noin 80-kiloiselle potilaalle yksi täydellinen ehkäisyhoito maksaa noin 2 400 euroa. Hoidon maksaa Eksote. Rabies on eläinten tauti ja tarttuu ihmiseen eläimestä. Suomessa ei ole rabiesta, mutta riskinä ovat koirien ja apinoiden puremat ulkomailla niissä maissa, joissa vesikauhua esiintyy sekä villieläinten puremat Kaakkois-Suomen rajalla. Muutamia estohoitoja on Eksotessa jouduttu antamaan myös salakuljetettujen, rokottamattomien lemmikkieläinten puremien jälkeen. Näissäkin tapauksissa kustannukset jäävät terveydenhuollolle, vaikka eläinten salakuljetus on rikos.

Hepatiitti C:tä edelleen runsaasti Etelä-Karjalassa

Hepatiitti C-epidemia jatkui Etelä-Karjalassa. C-hepatiittivirus tarttuu, kun sairastuneen ihmisen verta pääsee toisen ihmisen vereen. Yleisin riskitekijä on suonensisäisten huumeiden käyttö, mutta hepatiitti C voi joskus tarttua seksissäkin. Eksoten yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa tekemän alueellisen HCV-rekisteriprojektin pohjalta maakunnassa arvioidaan olevan noin 300–400 aktiivia hepatiitti C-infektiota sairastavaa. 

Hepatiitti C-infektiossa ollaan siirtymässä maksasairauden hoidosta infektion hoitoon. Uusilla hepatiitti C – lääkkeillä, jotka ovat hyvin tehokkaita ja joissa on vähän sivuvaikutuksia, voidaan jo nyt varsin helposti parantaa hepatiitti C 8–12 viikon tablettihoidolla. Lääkkeiden hinta on laskenut yli 80 %. Tärkeänä pyrkimyksenä on siirtää hepatiitti C-lääkehoitoja avohoitoon ja päihdehuoltoon.
Share