Johdon blogissa: Työkyky koetuksella

Julkaistu: 5.11.2018 9:05
Päivitetty: 5.11.2018 9:09

​​Aamuyön heräilyä. Selkäsärkyä. Päätä koskee. Väsyttää. Tykyttää. Ahdistaa.​

Tuntuu, että ei ehdi tehdä työtä niin hyvin kuin haluaisi. Ja vaikka kuinka hyvin tekisi, huomaako edes kukaan.

Ehkä joku tunnistaa itsessään jotakin noista tuntemuksista. Sairaala on ollut turbulenssissa käytännössä koko vuoden. Infektiokausi alkuvuonna oli intensiivinen ja kuormitti päivystystä ja osastoja. K-siiven valmistumisaikataulu muuttui ja kun lopulta päästiin muuttamaan, oli paljon uutta ja tukipalveluissa edelleen keskeneräisyyttä. Vieläkin on teknisiä ongelmia uusissa tiloissa. Kesällä alkanut potilasruuhka ei oikein selkeästi vaikuta laantuvan.

Lehdissä maakunnan päättäjät nokittelevat toisiaan, vaikka keskeisintä olisi löytää yhteinen näkemys, miten turvataan asukkaille tärkeät palvelut. Syyllisen etsiminen vaikuttaa kirjoittelun perusteella välillä olevan tärkeämpää kuin ratkaisujen löytäminen. Nokittelu on saanut myös joidenkin mielipiteen kääntymään Eksoten tuottamia palveluja vastaan. Kirjoittelu ei voi olla vaikuttamatta myös Eksoten sisäiseen ilmapiiriin.

Kaikesta tästä huolimatta potilaat pääsevät meillä kiireettömään erikoissairaanhoitoon nopeimmin koko Suomessa. Ja akuuttisairaalaan on kehittymässä ennakoiva potilasturvallisuuden kulttuuri. Myös toimintatapoja kehitetään aina vain sujuvammiksi. Näen käytävillä ystävällisiä katseita, hymyjä, naurua ja innostustakin. Saan potilailta suoraan palautetta siitä, miten hyvin heidän asiansa sairaalassa on hoidettu.

Sanoisin että sitkeää, vahvaa ja osaavaa porukkaa on talo täynnä. Kyllä potilaat ja työkaverit sen huomaavat. Kiitos siitä.

Välillä muistelen ajatelmaa, että mikään tässä maailmassa ei ole pysyvää, eivät edes hankaluudet.

Tarja Nylund
sairaalan johtaja, Etelä-Karjalan keskussairaala, Eksote


Share