Johdon blogissa: Uudelleenarviointi

Julkaistu: 9.4.2018 9:00
Päivitetty: 9.4.2018 10:44

Olimme mieheni kanssa maaliskuun lomaviikolla käymässä kesäasunnollamme. Kuten kuvasta näkyy, matkan haasteet liittyivät auton pysäköinnin tarvitsemiin lumitöihin. Kukaan ei ollut tammikuun alun jälkeen käynyt paikalla ja lunta olikin tänä vuonna satanut yllättävän paljon. No, jotta saimme illalla auton pysäköityä muualle kuin kapean autotien varrelle, niin teimme lumitöitä hieman autoa leveämmältä alueelta, mutta pituussuunnassa liian lyhyeltä matkalta. Auto luisui hiem​an syrjemmälle kuin oli tarkoitus, lumi oli liukasta ja kävi selväksi, että ilman lisätöitä auto ei siitä lähtisi, mutta oli toki yötä varten asiallisella paikalla. 

Auto-Tuula-Karhula.jpgAsia hoitui seuraavana päivänä, mutta vaati monen tunnin lumityöt laajemmalta alueelta kuin olisi vaatinut, jos heti saapumispäivänä olisimme tehneet enemmän kuin teimme. Kaikissa asioissa on monta puolta. Kun lopulta seuraavana päivänä kaikki tarvittavat lumityöt oli tehty ja auto parkkeerattu talon eteen väljästi, niin kaikista ylimääräisistä lumitöistä oli selvästi hyötyä, kun mm. sitä seuraavana päivänä tuli vieras käymään ja hänellekin riitti parkkitilaa.

Tästä runsaasta lumityömäärästä sinänsä hienossa aurinkoisessa pakkassäässä tuli mieleen nykyiset sote-lainsäädännön muutosasiat. Tätä kirjoittaessa ei ole vielä tietoa, tulevatko muutokset voimaan tiedossa olevan esityksen mukaan ja aikataululla. Joka tapauksessa muutoksia on tulossa ja yksi olennainen asia toteutuksessa on joustavuutemme reagoida, jos tulee yllätyksiä. Tilanteessa, jossa olemme katsoneet asioita alun perin liian kapeasti, voi tulla hetki, josta on hankala mennä eteenpäin. Tällöin ei auta muuta kuin katsoa tilannetta laajemmin. Tarvitsemme nöyryyttä tilannearviossa ja rohkeutta tarttua asiaan. Kun sitten laajempi työ on tehty, niin voi olla että yllättäen tämä ylimääräinen työ auttaa jossain toisessa asiassa.

Toivon meille kaikille kärsivällisyyttä historiallisessa tilanteessa, jossa muutosta valmistellaan ilman tietoa lopullisesta lainsäädännöstä. Tämä ajankohta antaa kuitenkin meille kaikille hyvän tilanteen uudelleen arvioida sitä, onko järjestelmämme kaikilta osin asiakkaillemme ja potilaillemme arvoa tuottavaa ja samalla viisasta verorahojen käyttöä. Muutostilanteissa korostuu arvojemme mukainen mutkaton vuorovaikutus − se, miten kohtaamme niin asiakkaat, potilaat kuin työkaverimmekin.​

Aurinkoista kevättä kaikille toivottaa 
Karhulan Tuula, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, Eksote​


Share