Kansallisen rokotusohjelman puutiaisaivotulehdusrokotukset alkavat Sammonlahdessa

Julkaistu: 20.3.2018 8:55
Päivitetty: 20.3.2018 8:55

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) rokottaa THL:n määrittelemällä alueella Sammonlahdessa vakituisesti asuvat puutiaisaivotulehdusrokotteella (ns. punkkirokote). Rokote ja rokottaminen ovat asukkaille maksutonta.
​​
Puutiaisaivokuumetta esiintyy eri puolilla Suomea, mutta riskialueet ovat usein hyvin rajattuja. Lappeenrannan Sammonlahdessa esiintyy pienellä rajatulla alueella poikkeavan runsaasti puutiaisaivokuumetta. 

Rokotukseen ovat tänä keväänä oikeutettuja 3 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat henkilöt, jotka asuvat vakituisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rajaamalla alueella Sammonlahdessa. Aiemmin rokottamaton saa maksutta kolme annosta rokotetta.  Myös henkilö, jonka perussarja on kesken, saa täydennysrokotukset ilmaiseksi osana rokotusohjelmaa. Kolmen annoksen rokotussarjan saaneiden tehosterokotukset eivät toistaiseksi sisälly rokotusohjelmaan. Henkilöille, jotka asuvat alueen ulkopuolella, mutta viettävät paljon aikaa ranta-alueella, suositellaan puutiaisaivotulehdusrokotetta omalla kustannuksella.

Rokotettava alue kattaa seuraavat kadut Sammonlahdessa: 

Orkoniitynkatu, Liesharjunkatu, Rantaniitynkatu, Lähteennotkonkatu, Kettukivenkatu, Rantahaankatu, Sammonniitynkatu, Metsämäenkatu, Karhumäenkatu, Myllypellonkatu, Kotisuonkatu, Rapamäenkatu, Multamäenkatu, Torpanpellonkatu, Peltomaankatu, Pellonmäenraitti, Ruskonlahdenkatu, Notkopellonraitti, Pirkonlähteenkatu, Hietakallionkatu, Kiviniemenraitti, Suurlähteenraitti, Kalliopellonkatu, Hopeamäenraitti, Saunakivenkatu ja Miilukatu.

Rokote annetaan kolmena pistoksena. Tehosteet annetaan yhden ja 6–13 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotteesta. Rokotussarjan ensimmäiset rokotukset annetaan Sammonlahden terveysasemalla (Torpanpellonkatu 2) ilman ajanvarausta seuraavina päivinä:

  • ti 3.4. klo 10–18
  • ke 4.4. klo 10–18
  • to 5.4. klo 10–18
  • ti 10.4. klo 10–18
  • ke 11.4. klo 10–18
  • to 12.4. klo 10–18 

Näiden rokotuspäivien jälkeen rokotteen saa Sammonlahden terveysasemalta ajanvarauksella. 

Rokotussarjan toinen rokoteannos annetaan Sammonlahden terveysasemalla toukokuussa ja kolmas annos syksyn influenssarokotusten yhteydessä. Näistä päivistä tiedotetaan erikseen.

Puutiaisaivotulehdus (tick-borne encephalitis, TBE) on viruksen aiheuttama keskushermoston tulehdustauti. Virus tarttuu tautia kantavan punkin puremasta. Tauti aiheuttaa pitkäaikaistakin sairastavuutta ja voi johtaa pysyvään vammautumiseen. Rokote on tärkeä henkilöille, jotka viettävät aikaa heinikossa tai varvikossa kotipihassa tai muutoin luonnossa alueella touko–syyskuun aikana. Vakavat sairastumiset ovat yleisempiä keski-ikäisillä ja ikääntyneillä, eivätkä esimerkiksi päivähoitoikäiset lapset sairastu vakavaan taudinkuvaan.  

Rokotus ei suojaa muilta punkkien levittämiltä tartunnoilta (borrelioosi), joten suojautuminen punkin puremilta on rokotuksesta huolimatta edelleen aiheellista. Punkeilta suojautumisesta on tehty erillinen tiedote:Share