Päivystys muuttaa 25.6. Etelä-Karjalan keskussairaalan K-siipeen ja ottaa käyttöönsä uuden puhelinnumeron 116 117

Julkaistu: 18.6.2018 8:45
Päivitetty: 4.7.2018 7:59
​Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyspoliklinikka muuttaa uuteen K-siipeen maanantaina 25.6.2018 kello 8. Samalla Armilan terveysaseman päivystyksellisten potilaiden hoito siirtyy keskussairaalaan. Muuton yhteydessä käyttöön otetaan uusi Päivystysapu 116 117 -puhelinpalvelu. Uudistukset liittyvät Eksoten (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri) yhteispäivystystoiminnan kehittämiseen.

Keskussairaalan uudisosan ensimmäiseen kerrokseen (K1, K-siipi, Kahilanniementie 2) avattava yhteispäivystys ottaa vastaan ma 25.6. klo 8 alkaen sekä keskussairaalan päivystykseen tulevat että Armilan terveysaseman päivystykselliset potilaat. Uudistus ei vaikuta ajanvarauskäytäntöön, vaan Armilan terveysaseman asiakkaat soittavat Armilan ajanvarausnumeroon 05 352 7260 sekä kiireetöntä että kiireellisissä hoitoa koskevissa asioissa.

Keskussairaalan päivystyksen puhelinnumero vaihtuu

Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystysnumero muuttuu valtakunnalliseksi. Uusi päivystysapunumero ohjautuu sijainnin mukaan oikeaan paikkaan. Päivystysapu 116 117 -puhelinpalvelunumero korvaa Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystysnumeron ma 25.6. klo 8 alkaen. Soittopyyntöjen jättäminen on mahdollista joka päivä klo 8 – 20.​

− Jos harkitset päivystykseen lähtöä, soita numeroon 116 117, josta saat kokeneen sairaanhoitajan arvion hoidon tarpeestasi ja tarvittaessa kotihoito-ohjeita. Asiakkaille toimintatapa on sama kuin tähänkin asti päivystykseen soitettaessa, ainoastaan numero muuttuu, ohjeistaa projektipäällikkö Katri Länsivuori Eksotelta.

Myös päivystyspotilaiden omaisille ja läheisille tarkoitettu puhelinnumero vaihtuu. Kesäkuun 25. päivästä lähtien Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystykseen iltaisin, öisin ja viikonloppuisin saapuneista potilaista voi tiedustella soittamalla numeroon 05 352 4091. Arkisin klo 8–16 potilastiedustelut tehdään Eksoten puhelinvaihteesta 05 352 000.

Uudistus ei vaikuta muiden terveys- ja hyvinvointiasemien toimintaan. Vastaanotot palvelevat asukkaita arkipäivisin ja asemien takaisinsoittopalvelut toimivat tutuissa numeroissa. Uudistus ei myöskään koske Imatralla sijaitsevan Honkaharjun ilta- ja viikonloppukiirevastaanoton toimintaa. Honkaharjun kiirevastaanotto palvelee numerossa 05 352 0980 ja on avoinna ma–pe klo 16–21 ja la–su klo 8–21. Honkaharjun kiirevastaanoton puheluihin vastataan päivystysavun puhelinpalvelusta.

Yhteispäivystykseen pääsee Kahilanniementieltä 

Uusi yhteispäivystys keskussairaalan K-siiven ensimmäisessä kerroksessa (Kahilanniementie 2) avaa ovensa juhannuksen jälkeisenä maanantaina 25.6.2018 klo 8. Samalla vanha päivystys lopettaa toimintansa. 

K-siiven saattoliikennetielle autoilijat ja pyöräilijät ohjataan Kahilanniementieltä. K-siiven sisäänkäyntiin ja päivystykseen (ovi 38) opastetaan liikennemerkillä päivystys + k-siiven saattoliikenne. Ambulanssiliikenteelle tarkoitettu tie on merkitty erikseen. Ambulanssitie on kielletty muilta ajoneuvoilta.

Päivystyspotilaiden lyhytaikainen pysäköintimahdollisuus on saattoliikennetien loppupäässä pysäköintitalon edessä. Pidempiaikaista pysäköintiä varten Etelä-Karjalan keskussairaalalla on tilaa sekä pysäköintitalossa että sairaalan piha-alueilla. Kaikki pysäköintipaikat ovat maksullisia. Pysäköintitaloon ajetaan Kahilanniementieltä. Uuteen K-siipeen ja yhteispäivystykseen pääsee pysäköintitalon 4. kerroksesta. Kantasairaalan pääaulasta (A-aula) on opastettu kulku K-siipeen. 

Yhteispäivystys palvelee laajasti

Päivystys on tarkoitettu niille potilaille, jotka tarvitsevat hoitoa vuorokauden sisällä. Potilaat hoidetaan yhteispäivystyksessä heidän yleistilansa mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä. Potilaita hoidetaan muun muassa sairaanhoitajan vastaanotolla, eri erikoisalojen lääkäreiden vastaanotolla sekä kipsipoliklinikalla. Päivystyksessä työskentelee myös sosiaalityöntekijä. Lapsipotilaiden hoitoa on pyritty kehittämään ja nopeuttamaan yhteistyössä keskussairaalaan lastenlääkäreiden kanssa.

Yhteispäivystyksessä toimii keskussairaalapäivystyksen lisäksi Armilan terveysaseman kiirevastaanotto. Päivystävät lääkärit ovat keskussairaalan eri erikoisalojen lääkäreitä tai Attendon terveyspalveluiden ostopalvelulääkäreitä, jotka vastaavat kiirevastaanoton potilaiden hoidosta.  Yhteispäivystyksessä on myös Eksoten ensihoidon keskus, jossa toimivat kenttäjohtajat, ensihoidon esimiehet ja ensihoitolääkärit.

Eksoten kotisivuilla on tarkempaa tietoa ja ohjeistusta päivystyspotilaalle sivulla Päivystys Eksotessa. Suora linkki: http://www.eksote.fi/terveyspalvelut/paivystys/Sivut/default.aspx

Päivystysapu 116 117 -puhelinpalvelunumero on alueellisesti järjestettävä palvelu, joka noudattaa kansallisesti yhtenäisiä kriteerejä. Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti kansallisen Päivystysapu 116 117 -hankkeen 1.9.2017. Hanke on edennyt alueellisten pilottiprojektien avulla, joista ensimmäiset ovat aloittaneet toimintansa HUS:n Porvoon sairaanhoitoalueella sekä Kuopiossa. Porvoon sairaanhoitoalueella alustavat kokemukset kertovat, että kansalaiset ovat olleet tyytyväisiä ja Porvoon sairaalan päivystyksen henkilökunta on kokenut työkuormansa kevyemmäksi. Share