Syyhyepidemia Lappeenrannan Sammonlahden palvelukodissa

Julkaistu: 14.8.2018 14:15
Päivitetty: 14.8.2018 14:18
Eksoten Sammonlahden palvelukodissa Lappeenrannassa on todettu syyhyepidemia. Epidemiassa on sairastunut sekä palvelutalon asukkaita että Eksoten työntekijöitä. Sairastuneiden määrä on ainakin toistaiseksi vähäinen mutta epidemiaa pidetään selvänä.

Epidemian katsotaan alkaneen 1.7.2018. Heinäkuun 1. päivän jälkeisenä aikana Sammonkodin palvelukodissa asuneilla tai siellä työtä tehneillä henkilöillä katsotaan olevan riski sairastumiseen. Asukkaiden omaisilla ja satunnaisilla vierailijoillakin voi olla riski sairastumiseen mutta sitä pidetään vähäisenä.

Sammonkodin syyhyepidemian selvittäminen ja hoito on aloitettu Eksoten toimijoiden laajana yhteistyönä. Mukana ovat Sammonkodin henkilökunta, terveyskeskus, hoiva, työterveyshuolto ja tukipalvelut. Todennäköisesti syyhyepidemia saadaan nopeasti talttumaan.

Asukkaat hoidetaan ja heidän omaisia tiedotetaan Sammonkodista käsin. Etelä-Karjalan Työkunto Oy tiedottaa ja hoitaa sairastuneet ja altistuneet työntekijät.
Jos 1.7. jälkeen Lappeenrannan Sammonkodissa vierailleille kehittyy syyhyn oireita, kehotetaan heitä ottamaan yhteys terveyshuoltoon diagnoosin varmistamiseksi ja hoidon järjestämiseksi.

Tavallista syyhyä esiintyy jatkuvasti Suomessa ja Etelä-Karjalassa, joten kaikki syyhytapaukset eivät liity tähän Sammonkodin epidemiaan. 

Syyhy sairautena

Syyhyn aiheuttaja on läpimitaltaan 0,4 mm pituinen syyhypunkki. Syyhypunkkinaaras kaivaa ihon pintaan 2–15 mm pitkän käytävän, johon se munii. Kehitys munasta sukukypsäksi syyhypunkiksi kestää noin kaksi viikkoa.

Syyhy tarttuu ihokontaktissa. Erityisesti sängyn lämmössä punkit ryömivät ihmisestä toiseen. Tartunta esimerkiksi vuodevaatteiden välityksellä on harvinainen. Lapset voivat tartuttaa toisiaan leikkiessään. Tavallinen syyhy tarttuu vain läheisessä kontaktissa ja melko huonosti ihmisestä toiseen. Normaalisti syyhy ei tartu esim. kättelyn yhteydessä.
Punkkien määrän lisäännyttyä riittävästi ilmaantuvat oireet, jotka aiheutuvat punkeille ja niiden eritteille herkistymisestä. Syyhy tarttuu jo ennen oireiden ilmenemistä. Ensioireena on yleensä voimakas yöllinen kutina, joka alkaa 2–6 viikon kuluttua tartunnasta. Raapimisjälkiä esiintyy yleensä sormien välissä, ranteissa, rinnassa ja intiimialueilla. Ärtynyt iho liittyy usein tartuntaan. Syyhyä hoidetaan voiteilla ja tarvittaessa suun kautta otettavilla tableteilla.

Lisätietoa syyhystä löytyy terveyskirjasto.fi:stä​.
Share