Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) sai alkuvuoden aikana yhteydenottoja alueen MPR-rokotuskattavuuteen liittyen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoissa vuonna 2015 syntyneiden lasten rokotuskattavuus tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko-rokotteen (MPR) on Etelä-Karjalan osalta vain 88,2 %, valtakunnallisen vertailuarvon ollessa 94,4 %. Pudotusta oli 7,5 % vuonna 2014 syntyneisiin. Eksote on selvittänyt Etelä-Karjalan alhaista lukua, ja kyseessä on tiedonsiirtovirhe Imatran Eksoteen liittymisen ajalta.
Imatra yhdistyi hallinnollisesti Eksoteen 1.1.2016, mutta käytti omaa Terveys Effican tietokantaa 16.5.2016 saakka. Rokotus- ja muut AvoHilmo -tiedot lähetettiin tänä aikana Imatran Effica-kannasta THL:ään. Vaikka rekisterimuutokset oli tehty, niin Imatran tiedot eivät jostain syystä ole yhdistyneet Eksoten tietoihin. Eksote selvittää parhaillaan asiaa THL:n kanssa ja lähettää puuttuvat tiedot uudelleen, jotta rokotuskattavuus saadaan Etelä-Karjalan osalta vastaamaan toteutunutta rokotusmäärää myös vuonna 2015 syntyneiden lasten osalta.
Tuhkarokkoepidemian uhka ei ole Etelä-Karjalan alueella lisääntynyt, vaan alhainen 88,2 % MPR-rokotuskattavuus vuonna 2015 syntyneiden lasten osalta selittyy tiedonsiirtovirheellä. Pienten lasten vanhempien asenne MPR-rokotusta kohtaan on pysynyt ennallaan. − Terveydenhoitajien kuukausipalavereissa ei ole noussut huolenaiheeksi MPR-rokotuksista kieltäytymiset, kertoo neuvolatoiminnan palveluesimies Anu Koponen Eksotelta.
− Virhe johtui Imatralla käytössä olleen potilastietojärjestelmän tiedonsiirron ongelmista alkuvuonna 2016. Tämän vuoksi Eksoten rokotuskattavuusluvut ovat liian matalat. THL tekee yhteistyötä terveyskeskusten ja ohjelmistotoimittajien kanssa, jotta kattavuusluvut olisivat mahdollisimman tarkkoja, sanoo erikoissuunnittelija Jonas Sundman THL:stä.