THL:n MPR-rokotusrekisteristä puuttuu Imatran tiedot ajalta 1.1.–16.5.2016, mikä selittää Etelä-Karjalan alhaista MPR-rokotuskattavuutta vuonna 2015 syntyneiden lasten osalta

Julkaistu: 6.4.2018 9:00
Päivitetty: 6.4.2018 8:58

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) sai alkuvuoden aikana yhteydenottoja alueen MPR-rokotuskattavuuteen liittyen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoissa vuonna 2015 syntyneiden lasten rokotuskattavuus tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko-rokotteen (MPR) on Etelä-Karjalan osalta vain 88,2 %, valtakunnallisen vertailuarvon ollessa 94,4 %. Pudotusta oli 7,5 % vuonna 2014 syntyneisiin. Eksote on selvittänyt Etelä-Karjalan alhaista lukua, ja kyseessä on tiedonsiirtovirhe Imatran Eksoteen liittymisen ajalta.  

Imatra yhdistyi hallinnollisesti Eksoteen 1.1.2016, mutta käytti omaa Terveys Effican tietokantaa 16.5.2016 saakka. Rokotus- ja muut AvoHilmo -tiedot lähetettiin tänä aikana Imatran Effica-kannasta THL:ään. Vaikka rekisterimuutokset oli tehty, niin Imatran tiedot eivät jostain syystä ole yhdistyneet Eksoten tietoihin. Eksote selvittää parhaillaan asiaa THL:n kanssa ja lähettää puuttuvat tiedot uudelleen, jotta rokotuskattavuus saadaan Etelä-Karjalan osalta vastaamaan toteutunutta rokotusmäärää myös vuonna 2015 syntyneiden lasten osalta. 

Tuhkarokkoepidemian uhka ei ole Etelä-Karjalan alueella lisääntynyt, vaan alhainen 88,2 % MPR-rokotuskattavuus vuonna 2015 syntyneiden lasten osalta selittyy tiedonsiirtovirheellä. Pienten lasten vanhempien asenne MPR-rokotusta kohtaan on pysynyt ennallaan. − Terveydenhoitajien kuukausipalavereissa ei ole noussut huolenaiheeksi MPR-rokotuksista kieltäytymiset, kertoo neuvolatoiminnan palveluesimies Anu Koponen Eksotelta.

− Virhe johtui Imatralla käytössä olleen potilastietojärjestelmän tiedonsiirron ongelmista alkuvuonna 2016. Tämän vuoksi Eksoten rokotus​kattavuusluvut ovat liian matalat. THL tekee yhteistyötä terveyskeskusten ja ohjelmistotoimittajien kanssa, jotta kattavuusluvut olisivat mahdollisimman tarkkoja, sanoo erikoissuunnittelija Jonas Sundman THL:stä.Share