Kokemusasiantuntijat

Kuvassa 12 kokemusasiantuntijaa kurssin valmistujaisissa, osalla pyörätyuoli tai tonttulakki, todistukset ja ruusut kädessä.  

Kokemusasiantuntija on henkil​ö, jolla on oma tai läheisen kokemus tietyn palvelun asiakkaana olemisesta, tietystä elämäntilanteesta, sairaudesta tai vammasta. Kokemusasiantuntija toimii vapaaehtoisena tai korvausta vastaan Eksoten yhteistyökumppanina erilaisissa tilanteissa kertomassa omaa kokemustarinaansa. 

Kokemusasiantuntijoita toimii esimerkiksi: 

  • kokemuskouluttajana
  • ryhmän vetäjänä
  • ammattilaisen työparina asiakastyössä
  • vertaistukena osana asiakastyötä
  • kehittäjänä työryhmissä ja hankkeissa
  • mediavaikuttajana
  • edustajana päätöksenteossa

​Osalla kokemusasiantuntijoista on Eksoten tai jonkin järjestön tarjoama koulutus tehtäväänsä. Eksotessa kokemusasiantuntijakoulutuksen pituus on 50 tuntia ja se järjestetään vähintään kerran vuodessa. Koulutuksen käyneille maksetaan Eksotessa pientä palkkiota tehtävistä. Ilman koulutustakin voi lähteä mukaan toimintaan ja osallistua kokemusasiantuntijoiden yhteisiin tapaamisiin. ​

Suurimmassa osassa Eksoten palveluja kokemusasiantuntijoiden kanssa tehtävä yhteistyö on vasta suunnitteilla. Aikuisten psykososiaalisissa palveluissa, vammaispalveluissa ja lastensuojelussa kokemusasiantuntijoita on ollut erilaisissa tehtävissä arjessa mukana jo pitkään. Eksoten ​hankkeissa hyödynnetään kokemusasiantuntuntijoita usein tuomassa omaa näkökulmaansa kehitettävään asiaan. 

Eksoten päihdeklinikalla ja maahanmuuttopalveluissa kokemusasiantuntijoita toimii myös kokopäiväisesti työsuhtessa. Joillakin asiakasryhmillä on mahdollisuus saada kokemusasiantuntijan tai muun vertaisen tukea omaan tilanteeseen liittyvän yhdistyksen tai järjestön kautta. 

 

Etsitkö kokemusasiantuntijaa? Haluaisitko itse toimia kokemusasiantuntijana? Kaipaatko tietoa aiheesta? 

Ota yhteyttä!Eksoten kokemusasiantuntijakoordinaattori
Reetta Tourunen p. 040 651 3141 , reetta.tourunen@eksote.fi


Lisätietoja aikuisten psykososiaalisten palvelujen kokemusasiantuntijatoiminnasta: 
Riikka Haikala p. 040 127 4236, riikka.haikala@eksote.fi

Lisätietoja kotoutumisen kokemusasiantuntijatoiminnasta: 
Hanna-Leena Iisvirta p. 040 6511358, hanna-leena.iisvirta@eksote.fi


Lisätietoa kokemusasiantuntijoiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä Eksoten henkilöstölle löytyy Eksonetista ("kokemusasiantuntijat") ja kokemusasiantuntijakoordinaattorin kautta. 


 Share