Etelä-Karjalan sosiaali- ja kriisipäivystys
Etelä-Karjalan sosiaali- ja kriisipäivystys toimii Etelä-Karjalan kuntien alueella (Lappeenranta, Imatra, Ruokolahti, Parikkala, Rautjärvi, Lemi, Luumäki, Savitaipale ja Taipalsaari).
Virka-aikana
Arkena tulee olla yhteydessä ensisijaisesti virka-aikaisiin palveluihin, joiden yhteystiedot löytyvät Eksoten verkkosivuilta.
Virka-ajan ulkopuolella
Etelä-Karjalan sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa kaikkien ikäryhmien kiireelliseen ja välttämättömään avuntarpeeseen ympärivuorokautisesti.
Sosiaalipäivystyksen tehtävänä on antaa kansalaisille tukea, apua, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa akuuteissa sosiaalisissa hätä- ja kriisitilanteissa, joita voivat olla esimerkiksi
• lähisuhde- ja perheväkivalta
• alaikäisten kriisitilanteet
• välittömän huolenpidon tarpeessa olevat vanhukset
• yksinäiset aikuiset
• kriisiapu, esimerkiksi äkillinen läheisen kuolema, onnettomuus tai muut vaaratilanne
• muut välttämättömät ja kiireelliset sosiaalipalvelut
Lastensuojelu
Lastensuojelullinen arviointi akuuteissa tilanteissa tehdään lastensuojelupäivystyksessä, puh. 040 353 9970.
Lastensuojelupäivystys
Oppilaankatu 2
53100 Lappeenranta
Lähisuhde- ja perheväkivalta
Sosiaalinen hätä syntyy ihmisen hyvinvoinnin perustekijöiden järkkyessä. Tilanne on usein ennalta arvaamaton ja muuttuu jatkuvasti sekä vaatii nopeita toimenpiteitä.
Lähisuhde- ja perheväkivallan, lapsen seksuaalisen riiston ja pahoinpitelyn ehkäisyn toimintamalli Eksotessa on päivitetty kuvaus siitä, miten eri viranomaistahot sekä omassa työssään että yhteistyössä pyrkivät edistämään lasten ja nuorten turvallisuutta ja puuttumaan havaittuihin epäkohtiin.
Toimintamalli on laadittu siten, että Eksoten väkivallan vastaisen työn työryhmän nimeämä alatyöryhmä on koonnut toimintamallin yleiset osuudet. Kukin toimijataho on itse kirjoittanut oman osuutensa toimintamallista:
TOIMINTAMALLI 2018.pdf
Toimintamallin ohella Eksotessa on laadittu ohje lapsen pahoinpitelyepäilyn selvittämiseksi. Lisäksi Eksote on yhteistyössä oikeusministeriön, ulkoasiainministeriön, Kaapatut lapset ry:n, poliisin, rajavartiolaitoksen ja hätäkeskuksen kanssa laatimassa toimintamallia ja ohjeistusta lapsikaappaustilanteissa toimimista varten:
TYÖKALUPAKKI 2018.pdf