Vapaaehtoistyön toimintatavat

Ystä​väksi tai ulkoilukaveriksi

Voit olla kotona asuvan ikäihmisen apuna monin eri tavoin. Kotivapaaehtoisena toimit kodissa vanhuksen ystävänä tavallisen ihmisen taidoin. Usein pelkkä pistäytyminen ja pieni rupatteluhetki piristävät. Voit myös ryhtyä ulkoilukaveriksi ja käydä yhdessä kävelemässä ikäihmisen kanssa. ​
Vapaaehtoisena voit toimia sekä kotona että hoitolaitoksissa oman kiinnostuksesi mukaan.  Kertaluon​​​teinen apu

Asiointikaverina toimiminen on kertaluontoista apua ja arjen tukea erilaisissa kodin ulkopuolisissa asioinneissa  kuten lääkäri-, laboratorio-, apteekki-, kauppa- ja pankkiasioinnit. Näillä keikoilla tarjoat konkreettista ikääntyneelle, jolla ei ole omaisia tai läheisverkostoa. Tällä avulla voit edistää ikääntyneiden mahdollisuutta asua kotona pidempään.Arjen olohuone -​​kerhoemäntä/isäntä

Arjen olohuone -vapaaehtoisena sinulla on mahdollisuus toimia esim. omalla asuinalueellasi kerhon vastuuhenkilönä yhdessä toisten vapaaehtoisten kanssa. Kohtaamispaikan vapaaehtoiselta ei vaadita erityistaitoja, voimme ideoida toimintaa yhdessä omien harrastustesi ja kiinnostustesi mukaan. Vapaaehtoistoimintaa koordinoiva henkilöstö tukee sinua kohtaamispaikkojen käynnistämisessä ja ohjelman suunnittelussa. 
Arjen olohuoneen toimintatuokioihin ovat kaikki tervetulleita. Tuokioiden tarkoituksena on vapaaehtoistoiminnan keinoin tukea ihmisten toimintakykyä ja hyvinvointia sekä vähentää yksinäisyyttä. Arjen olohuoneet tarjoavat monipuolisia, viikoittain vaihtuvia tuokiota, yhdessä oloa, vertaistukea sekä antavat arvokasta tietoa ikääntyneiden arkeen ja siellä pärjäämiseen. 

Vapaaehtoisena voit toimia
kummina uusille ryhmäläisille
kahvinkeittäjänä 
ohjelmatuokioiden järjestäjänä 
yhteislaulujen vetäjänä
esiintyjänä esim. runonlausunta, näytteleminen tai soittaminen
käsitöiden taitajana

Saat tehtävääsi opastuksen sekä tuen muilta vapaaehtoisilta. Lisäksi saat mukavan yhteisön, jossa toimia vapaaehtoisena.


Puhelinystävänä

Vapaaehtoisena tukihenkilönä voit tukea iäkkäiden arkea ja vähentää yksinäisyyden tunnetta soittamalla heille. Vaihtoehtoja on monenlaisia; voit toimia juttuseurana, huolten kuuntelijana tai ohjata henkilön eteenpäin avun piiriin. Puhelinystävänä voit soittaa yksittäiselle ikäihmiselle tai ryhmäpuheluna esimerkikisi 3 hengen ryhmissä. Puhelinystävätoiminnasta kiinnostuneet vapaaehtoiset perehdytetään tehtävään.​ Ota yhteyttä, niin voimme aloittaa, ​moni yksinäinen vanhus kaipaa juttuseuraa!


Digio​​​​​​hjaa​jana​

Jos olet harjaantunut tietokoneen, Internetin tai älylaitteiden käyttäjä, voit auttaa ja opastaa ikäihmisiä digitaidoissa ja erilaisissa sähköisissä asioinneissa. Moni ikäihminen tarvitsee apua ja rohkaisua  älypuhelimen, tabletin, tietokoneen arkisessa käytössä. 

Digiohjaajana voit opastaa tietokoneen ja älylaitteiden käytössä tai neuvoa, miten Internet voi lisätä yhteisöllisyyttä ja lieventää yksinäisyyttä. Internetin ja verkkoyhteisöjen avulla iäkäs voi pitää yhteyttä läheisiin ja ystäviin, tutustua uusiin ihmisiin, seurata uutisia ja keskusteluja tai osallistua vapaaehtoistoimintaan välimatkoista huolimatta.
Kiinnostuitko?
Jätä yhteystietosi​ riia.karels@eksote.fi tai paula.talvitie@eksote.fi niin otamme sinuun yhteyttä! Lisätietoja p. 040 139 0366.
Share