Päivystys Eksotessa

​​​​​​​​​​​​​​​​

Kiireellinen hoito


Oireita, jotka vaativat kiireellistä arviota tai hoitoa ovat esimerkiksi:
 • äkillisesti alkanut kova päänsärky
 • kova vatsakipu
 • äkillisesti merkittävästi alentunut yleisvointi
 • runsas verenvuoto
 • uusi rytmihäiriö

Kiirevastaanotto arkipäivisin


Arkipäivisin kiireellinen hoito tapahtuu omalla terveys- ja hyvinvointiasemallasi, muina aikoina Honkaharjun kiirevastaanotolla tai Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä. Terveys- ja hyvinvointiasemien yhteystiedot​ ​​

Armilan terveysaseman ja Sammonlahden hyvinvointiaseman kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan aina Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä. Tämä ei vaikuta ajanvarauskäytäntöön, vaan Armilan terveysaseman ja Sammonlahden hyvinvointiaseman asiakkaat soittavat oman terveysasemansa puhelinpalveluun sekä kiireetöntä että kiireellistä hoitoa koskevissa asioissa​ tai varaavat ajan netissä Eksoten asiointipalvelussa (vain alle 10-vuotiaalle huollettavalle).


​Päivystys iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä

Soita Päivystysapuun 116 117

Soittaessasi Päivystysapuun ​päivystysasioissa valitse 1.
Soittaessasi koronaan liittyvissä asioissa valitse 2.

 • ​Päivystysapu 116 117 -puhelinpalvelu palvelee kaikkina päivinä ja vuorokauden aikoina (24/7). Soittopyynnön jättäminen on mahdollista joka päivä klo 8–20.
 • Päivystys sijaitsee keskussairaalan uudessa K-siivessä. Sisäänkäynti tapahtuu Kahilanniementieltä (ovi 10, Kahilanniementie 2, Lappeenranta). Päivystys on avoinna 24/7.
 • ​Imatralla Honkaharjun kiirevastaanotto (Honkaharju 4, Imatra) on avoinna ma–pe klo 16–21, la–su ja arkipyhinä klo 8–21.

Vain erittäin kiireellisissä akuuteissa tapauksissa päivystykseen kannattaa lähteä ilman yhteydenottoa etukäteen.

116117_banneri2021_1200x675px.png


Päivystysapu tekstipalvelu​

​​​
Henkilöille, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta on käytettävissä tekstipalvelu. HUS Uudenmaan Päivystysapu tuottaa tekstipalvelun koko Suomessa.Tekstipalvelu löytyy HUSin Internetsivuilta. Siirry tekstipalveluun tästä >>

Päivystysapu neuvoo sinua äkillisissä terveysongelmissa silloin, kun oma terveysasemasi on kiinni. Henkeä uhkaavissa tilanteissa (esim. kova rintakipu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet, äkillinen kouristelu) ota yhteys hätänumeroon 112.

Tekstipalvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista, koska palvelussa käsitellään henkilökohtaisia terveystietoja. Tunnistautum​inen palveluun tapahtuu verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Keskustelut tallennetaan. Palvelun käyttö on kansalaisille maksutonta.


 

Saattoliikenne keskussairaalan päivystykseen (K1)


Etelä-Karjalan keskussairaalan K-siiven saattoliikennetielle autoilijat ohjataan Kahilanniementieltä. K-siiven sisäänkäyntiin ja päivystykseen (0. kerros, ovi 10) opastetaan liikennemerkillä päivystys + K-siiven saattoliikenne. 


Päivystyspotilaiden lyhytaikainen pysäköintimahdollisuus on saattoliikennetien loppupäässä, sisäpihalla, pysäköintitalon edessä.

Ambulanssiliikenteelle tarkoitettu tie on merkitty erikseen. Ambulanssitie on kielletty muilta ajoneuvoilta.

Pidempiaikaista pysäköintiä varten keskussairaalalla on tilaa sekä pysäköintitalossa että sairaalan piha-alueilla. K-siipeen pääsee pysäköintitalon 4. kerroksesta. Kantasairaalan pääaulasta (A-aula) on opastettu kulku K-siipeen.

 

Hätätilanne

​Kun hätä on suuri, soita hätäkeskukseen 112. Henkeä uhkaavia tilanteita ovat muun muassa:

 • sydänpysähdys tai kova rintakipu
 • tajuttomuus
 • hengittämättömyys tai voimakas hengenahdistus
 • kouristelu
 • halvausoireet, kuten äkillinen raajan velttous tai puhevaikeudet
 • liikenneonnettomuus ja muut vakavat tapaturmat​


Mikä on Päivystysapu 116 117?


116117_päivystysapu_logo_fi.png
 
​Katso sosiaali- ja terveysministeriön tuottama vide​o.
 
Jokaisella potilaalla on lakisääteinen oikeus terveydenhuollon ammattihenkilön suorittamaan hoidon tarpeen arviointiin. Hoidon tarve voidaan arvioida puhelimitse.
 
Arvion perusteella
 • sinut voidaan ohjata lääkärin tai hoitajan vastaanotolle. Keskussairaalassa saat halutessasi tekstiviestikutsun päivystykseen saapumisajankohdasta.
 • sinut voidaan ohjata varaamaan aika terveys- tai hyvinvointiasemalle lähipäivinä.
 • saat kotihoito-ohjeet, jos sinulla ei ole tarvetta välittömään hoitoon.

​Uudenlaisen päivystyksen esittelyvideot​


Älä riko hoitajaasi!

Jokaisella on oikeus väkivallattomaan työympäristöön. Fyysisen väkivallan käyttäminen ja uhkailu on rikos. Väkivaltatilanteet kirjataan ja raportoidaan ja väkivallan tekijälle aiheutuu seuraamuksia.Share