Äitiyspoliklinikka

​​​

​Tiedo​​te:​

Kansallisesti vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi vierailuja rajoitetaan synnytys- ja naistentautien osastolla. 

Vierailuohje 15.6.2020 alkaen:
Terveet tukihenkilöt pääsevät tästä päivästä alkaen osallistumaan äitiyspoliklinikkakäynteihin, synnytyksiin sekä lapsivuodeaikaan.
Myös perhehuoneet ovat käytössä normaalin käytännön mukaisesti.

Jos äiti ja lapsi ovat sijoitettuna useamman hengen huoneeseen, tukihenkilö voi vierailla sairaalassa hieman rajoitetusti. Tällöin vierailuaika on klo 9-21 ja tukihenkilön on käytettävä sairaalasta saatavaa kirurgista suu-nenäsuojusta, joka tulee pukea ennen huoneeseen menemistä. 

Synnytyssairaalaan saapuvien synnyttäjien ja tukihenkilöiden tulee välttää turhaa liikkumista sairaalan sisällä ja noudatettava sairaalan antamia hygieniaohjeita. 

Vierailuajat lapsivuodeosastolla ovat ennallaan (puoliso/tukihenkilö sekä perheen muut lapset klo 9-21 ja isovanhemmat klo 18-19), mutta Eksote toivoo, että ensisijaisesti suosittaisiin etäyhteyksiä hyväkuntoisten potilaiden kohdalla sekä tapaamisia ulkona (vauvaa ei saa viedä ulos). Turvavälit tulee huomioida potilashuoneessa sekä hyvä käsihygienia. Vierailijat käyttävät kirurgisia suu-nenäsuojaimia potilashuoneeseen mennessään.

Tukihenkilöt voivat osallistua myös sektiosynnytyksiin normaalin käytännön mukaisesti.​

Äitiyspoliklinikalle tullaan pääaulan ovesta, siitä A-siiven 3. kerrokseen ja sisätautipoliklinikan läpi. Ilmoittautuminen ei epidemian aikana ole pakollista.

​​Mikäli sinulla on hengitystieinfektio, todettu koronavirusinfektio tai olet karanteenissa ja sinulla on:

 • ajanvaraus äitiyspoliklinikalle: soita p. 05 352 5260 ma-pe klo 8–15, muina aikoina synnytyssaliin p. 05 352 5262
 • ​raskauteen liittyvä ongelma, joka vaati päivystyskäyntiä synnytyssalissa tai synnytys käynnistymässä: SOITA AINA ENSIN p. 05 352 5262. 

Päivystyskäynneillä saattajan tai tukihenkilön läsnäolo ei ole sallittu.​​

Linkki äitiyspoliklinikan yhteystietoihin
​​​​
​​​​​​​​​​​​​​​​​​​-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poliklinikkamme on ajanvarauspoliklinikka, jonne tullaan neuvolan lääkärin, terveydenhoitajan tai yksityislääkärin lähetteellä. Vastaanotettuamme lähetteesi otamme sinuun yhteyttä puhelimitse tai kirjeellä. Päivystystapauksessa et tarvitse lähetettä. 

Tehtäviimme kuuluvat
 • raskauden aikaiset sikiön ultraäänitutkimukset
 • erikoissairaanhoitoa vaativien raskauksien seuranta ja hoito
 • kätilöiden vastaanotot

Sa​​apu​​m​​in​​​en


Poliklinikkamme sijaitsee Etelä-Karjalan keskussairaalan 3. kerroksessa G-siivessä.

Ilmoittaudu ensin pääaulan automaatilla. Poliklinikallemme tullessasi istu odotustilaan, josta kätilö kutsuu sinut vastaanotolle. 

Sikiö​​​se​​ulon​​nat  


Sikiöseulonnoilla seulotaan yleisimpiä kromosomipoikkeavuuksia ja rakenteellisia kehityshäiriöitä. Niihin osallistuminen on vapaaehtoista. Halutessasi saat lähetteen sikiöseulontaan äitiysneuvolasta.

Seulontakätilön tekemät lakisääteiset ultraäänitutkimukset ovat maksuttomia. Kaikista lääkärin tekemistä ultraäänitutkimuksista veloitetaan normaali polikilinikkamaksu.

Teemme lakisääteiset sikiöseulontatutkimukset valtakunnallisten suositusten mukaisesti.


​Lääkä​​rin vasta​​a​​notto


Ennen lääkärin vastaanottoa kätilömme haastattelee sinut ja tekee tarvittavat tutkimukset. Käynnistä peritään normaali sairaalan poliklinikkamaksu.
 
Tavallisin syy käynnille on niin sanotun riskiraskauden seuranta, jonka syynä voi olla:

 • ennenaikaiset supistukset raskauden aikana
 • odottajan krooninen sairaus (esimerkiksi diabetes, verenpainetauti, epilepsia, reuma tai astma)
 • aiempi keisarileikkaus
 • kaksosraskaus.
Jos edellinen synnytyksesi on ollut keisarileikkaus tai jos epäilemme vauvan mahtuvuutta syntyä alateitse, teemme synnytystapa-arvion.

Arvioimme yliaikaisuuden ja mahdollisen synnytyksen käynnistämisen, kun 41. raskausviikkosi on täyttynyt. Tätä käyntiä varten et tarvitse neuvolan lähetettä, vaan voit itse varata ajan äitiyspoliklinikalle.


Kätil​​ön vas​​taano​tto 


Kätilön vastaanoton syitä voivat olla:
 • ​synnytyspelko
 • raskausdiabetes
 • sikiön sydänäänten kuuntelu
 • päihdeäidin ohjaus.

Lue lisää:Share