Silmäyksikkö

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Saapuminen ja ilmoittautuminen


Silmäyksikkö sijaitsee s​airaalan 1. kerroksessa. Ilmoittautuminen tapahtuu automaateilla, jotka sijaitsevat pääaulassa. 

 

​Päivystyspotilaat


Silmäyksi​kkö päivystää arkisin klo 8.00–15.00. Muina aikoina silmäpäivystyspotilaat hoidetaan sairaalan yleispäivystyksessä. 

Silmäpäivystykseen otetaan potilaita vain päivystyslähetteellä. Lähettävä lääkäri tekee päivystyslähetteen ja ohjeistaa, milloin tulee saapua päivystykseen. Päivystyspotilaan tutkimusten ja hoidon aloitus riippuu lääketieteellisestä kiireellisyydestä. 

 

Ajanvarauspotilaat


Ajanvarauskäynnille otetaan potilaita vain lähettävän lääkärin lähetteellä. Potilaat saavat kotiin kirjeitse tiedon poliklinikka- tai toimenpideajastaan yleensä noin viikon kuluessa lähetteen saapumisesta yksikköön.

Vastaanottokäynti ja valmistautuminen  

Silmälääkärin vastaanotolla tutkitaan ja hoidetaan silmäsairauksia. Potilaan sairauden diagnoosista ja hoitolinjauksista vastaa aina silmälääkäri.

Silmähoitajan vastaanotolla koulutettu silmähoitaja hoitaa ja tutkii potilasta silmälääkärin hoitolinjausten mukaisesti. Silmähoitajavastaanottoja on erityisesti ikärappeuma-, glaukooma- ja karsastuspotilaille. Lisäksi teemme tiivistä yhteistyötä näkövamma-asioista vastaavan kuntoutusohjaajan kanssa.

Vastaanotolle kannattaa ottaa mukaan kaikki vanhat silmälasireseptit sekä käytössä olevat silmälasit. Vastaanotolla on hyvä mainita käytössä olevat reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet ja luontaistuotevalmisteet. Jos suvussa on silmäsairauksia, nämä on myös hyvä tuoda esille.

Jos mahdollista, vastaanotolle on parempi tulla ilman silmämeikkiä ja tutkimuspäivänä olla ilman piilolinssejä. 

Vastaanotolle on hyvä ottaa mukaan aurinkolasit, ja saapua ilman omaa autoa. Näin voi varautua mahdollisesti käytettäviin mustuaista laajentaviin silmätippoihin; aurinkolasit suojaavat häikäisyltä, ja autolla ajo ei ole mustuaisen laajennuksen jälkeen sallittua. Vastaanottokäynti voi olla lyhyt tai kestää useita tunteja.

 

Silmälaboratoriokäynti ja valmistautuminen


Silmälaboratoriotutkimuksia tarvitaan silmäsairauden toteamisessa ja seurannassa. Tutkimuksia tehdään usein myös ennen silmäleikkausta.

Silmätutkimuslaitteet muistuttavat silmämikroskooppia, potilas istuu tuolissa, asettaa leukansa leukatukeen, nojaa otsallaan otsatukeen ja katsoo suoraan eteenpäin. Tutkimukset ovat kivuttomia, ja kestävät minuuteista pariin kymmeneen minuuttiin.

Tutkimuspäivän aamuna on parempi olla ilman piilolinssejä. Joitain tutkimuksia varten silmiin laitetaan mustuaisia laajentavia tippoja. Tippojen vaikutus kestää yleensä muutamia tunteja, autolla ajo ei tällöin ole suositeltavaa. Aurinkolaseilla voi vähentää häikäisyä.

 

Silmäleikkaukset ja valmistautuminen


 
Yleisimmät yksikössä suoritettavat leikkaukset ovat:
 • ​kaihileikkaus
 • silmäluomien toiminnalliset leikkaukset
 • silmän alueen kasvainleikkaukset
 • siipikalvoleikkaus
 • lasten kyyneltiesondeeraus
 • karsastusleikkaus

Leikkaukset suoritetaan pääsääntöisesti silmäyksikössä, pieni osa keskussairaalan päiväkirurgisessa yksikössä. 

Silmäleikkaukseen tuleva potilas saa etukäteen valmistautumisohjeet edeltävällä vastaanottokäynnillä, kirjeitse tai puhelimitse. Osa ohjeista on luettavissa alla kohdassa Potilasohjeet.

 

Pientoimenpiteet ja valmistautuminen


Yleisimmät yksikössä suoritettavat pientoimenpiteet ovat:
 • ​silmänsisäiset lääkepistoshoidot
 • laserhoidot
  • ​silmänpainetta alentavat laserhoidot
  • jälkikaihen poisto
  • verkkokalvoreiän laserhoito
  • diabetespotilaan silmänpohjan laserhoidot
 • ​​​kyyneltiehuuhtelu
 • koepalan otto

Silmän pientoimenpiteet kestävät muutamasta minuutista puoleen tuntiin.

Pientoimenpiteeseen tuleva potilas saa etukäteen valmistautumisohjeet edeltävällä vastaanottokäynnillä, kirjeitse tai puhelimitse. Osa ohjeista on luettavissa alla kohdassa Potilasohjeet.

 

Asiantuntijat


Silmäyksikön ylilääkärinä toimii silmätautien erikoislääkäri, LT Pasi Vottonen. Muut yksikössä työskentelevät silmätautien erikoislääkärit ovat Juhani Kalsi, Otto Myllymäki, Timo Tuulos, Markku Rämö, Anni Eskola, Jarkko Lappalainen ja Heidi Hietamies.

Yksikössä annetaan myös erityistason vaativaa silmäsairauksien hoitoa. Asiantuntijoina toimivat karsastuskirurgi, silmätautien erikoislääkäri, LT Päivi Toivonen, ortoptisti Kirsi Heino, okuloplastinen silmäkirurgi, silmätautien erikoislääkäri LT Tiina Leivo, sekä etäkonsulttina verkkokalvokirurgi, silmätautien erikoislääkäri Asta Hautamäki.

Aluejohtajana toimii Pauli Haapanen.

Toimipaikanpäällikkonä toimii sh Nina Hietaranta.

 

Potilasohjeet


Potilasohjeissa kerrotaan silmäsairauksista, niiden hoidosta ja hoitoon valmistautumisesta.
 
 
 
 
Lisätietoja silmäsairauksista ja niiden hoidosta Terveystalon sivustolla.


 

Terveystalo tuottaa Eksoten silmäyksikön palvelut


 Share