Angiografiatutkimukset

​​​

​Missä tehdään?

​​​Angiografioita eli verisuonitutkimuksia teemme keskussairaalan röntgenosastolla. Näihin tutkimuksiin sinut ohjataan aina vuodeosaston kautta, jossa sinut valmistellaan tutkimusta varten ja tarkkaillaan tutkimuksen jälkeen. 

​Miten tehdään?

​​​​Tutkimusten tavoitteena on useimmiten paikallistaa verisuonten ahtaumia tai tukoksia. Tällöin valtimoon ruiskutetaan varjoainetta ja röntgensäteilyä käyttäen kuvataan varjoaineen kulkeutumista verisuonistossa. Tutkimuksen yhteydessä löytyneitä ahtaumia tai tukoksia on mahdollista avata esimerkiksi pallolaajennuksen tai suoneen laitettavan metalliverkon avulla. Muita angiografioiden yhteydessä tehtäviä toimenpiteitä ovat hyytymien liuotukset ja verenvuotojen tyrehdyttäminen. 

​Miten valmistautua?​

Tutkimukset tehdään paikallispuudutuksessa. Olet koko ajan hereillä ja voit jutella sinua hoitavien röntgenhoitajien ja lääkärin kanssa. Vointiasi seurataan koko tutkimuksen ajan ja voit itse kertoa omista tuntemuksistasi. Tutkimuksen tai toimenpiteen jälkeen sinun tulee olla vuodelevossa yleisimmin 4–6 tuntia. Lepoaika määräytyy tehtävän tutkimuksen tai toimenpiteen mukaan. Pitkän vuodelevon vuoksi sinulle laitetaan osastolla valmiiksi virtsatiekatetri.​​

Potilasohjeet


Verisuonen tukkimishoito.pdf

Valtimolaskimoportin varjoainetutkimus ja toimenpide.pdf

Verisuonen pallolaajennus tai stentin laitto.pdf

Kivesten laskimolaajentuman sulkeminen.pdf

Yläraajan laskimotutkimus.pdf

Pyelostoomakatetrin laitto tai vaihto.pdf

Valtimoiden varjoainetutkimus.pdfShare