Lapsipotilas

​​​​​

​​​​​​​Lapsipotilaat ovat terveydenhuollossa aina erityisasemassa. Lasten kuvaukset suunnitellaan aina erityisen huolellisesti ja niihin käytetään aikaa, jotta lapsi saisi säteilyä tutkimuksessa mahdollisimman vähän.

Usein lapset pelkäävät röntgentutkimuksia. Kiinnipitäminen ja kiirehtiminen tutkimuksessa lisäävät lapsen pelkoja. Kiinnipitäminen on kuitenkin usein välttämätöntä, jos lapsi ei rauhoitu olemaan liikkumatta tai ei siihen ikätasonsa puolesta vielä pysty. Turvallisin kiinnipitäjä lapsen kannalta on oma vanhempi tai muu läheinen ihminen. Siksi käytämmekin heitä aina ensisijaisina kiinnipitäjinä.
 

Miten valmistautua tutkimukseen?​

 

Jutelkaa lapsen kanssa ennen tutkimusta siihen liittyvistä asioista. On hyvä kertoa ainakin, että pitää riisua ja olla paikallaan, jotta kuvat onnistuisivat. Lapsen valmistaminen tutkimukseen lapselle sopivin menetelmin edesauttaa tutkimuksen sujuvuutta. Apuna voidaan käyttää muun muassa infolehtisiä, kuva- ja satukirjoja. Hyvin valmennettu lapsi toimii paremmin yhteistyössä hoitohenkilökunnan kanssa. Vanhempien on syytä unohtaa omat mahdolliset pelkonsa, koska ne tarttuvat myös lapseen​​.​Share