Oletko raskaana?

​​ 

Useimmissa tutkimuksissa käytämme röntgensäteilyä, joka väärin käytettynä voi olla terveydelle vaarallista​. Sen vuoksi tutkimusten tarpeellisuutta harkitaan aina perusteellisesti. Erityisen herkkiä säteilylle ovat lapset ja syntymätön sikiö. Sen vuoksi näiden erityisryhmien kohdalla mietimme tutkimusten oikeutusta erityisen huolellisesti.

Raskaudenaikainen säteilyaltistus herättää usein pelkoa siitä, että se voisi haitata sikiön normaalia kehitystä. Kehittyvä sikiö onkin herkkä säteilylle, koska sikiön solujen jakautuminen on vilkasta. Ei ole kuitenkaan mitään näyttöä siitä, että pieni satunnainen säteilyannos voisi aiheuttaa sikiölle huomattavaa kehityshäiriötä. Säteilyn vaikutus raskauden aikana riippuu säteilyannoksesta, säteilyn annosnopeudesta ja raskauden vaiheesta.

Miten sikiötä suojellaan?

 
Kysymme aina sukukypsässä iässä olevilta naisilta raskauden mahdollisuutta. Jos olet raskaana, harkitsemme, voisiko tutkimuksen siirtää raskauden loppuvaiheeseen tai synnytyksen jälkeen tehtäväksi. Mietimme myös, voisiko kohdallasi valita sikiölle turvallisemman tutkimusmenetelmän, kuten magneetti- tai ultraäänitutkimuksen. Jos tutkimus pitää tehdä, teemme sen siten, että sikiön säteilyannos minimoidaan. Tarpeellisen tutkimuksen tekemättä jättäminen voi aiheuttaa sikiön terveydelle enemmän haittaa kuin kuvauksesta aiheutuva sädeannosShare