Tietokonetomografiatutkimukset

​​​​​​

​​Missä tehdään?

​​​​​​​​​Tietokonetomografiatutkim​​​​uksia, eli TT/CT-tutkimuksia, teemme keskussairaalan röntgenosastolla. Kiireellisiä päivystystutkimuksia teemme ympäri vuorokauden. Ajanvaraukset ovat pääsääntöisesti virka-aikana, mutta joskus myös viikonloppuisin ja iltaisin. Kiireellistä hoitoa vaativia päivystyspotilaita tutkitaan paljon tietokonetomografialaitteella. Näiden potilaiden tutkimukset joudutaan sijoittamaan ajanvarauspotilaiden väliin. Tästä johtuen sinunkin tutkimusaikasi voi joskus myöhästyä​.

​​Miten tehd​ään?

Tietokonetomografiatutkimuksessa käytetään röntgensäteitä. Kuvauslaitteisto muodostaa poikkileikkauskuvia elimistöstä. Kuvat perustuvat eri elinten ja kudosten erilaiseen kykyyn läpäistä röntgensäteitä. Tutkimus on helppo ja nopea. Tutkimus kestää 5–15 minuuttia, jona aikana sinun tulee maata liikkumatta tutkimuspöydällä. Pöytä liikkuu hitaasti ja sinun tulee noudattaa annettuja hengitysohjeita. Tutkimuksissa käytämme usein varjoainetta. Ennen tutkimusta röntgenhoitaja laittaa verisuoneen kanyylin, jonka kautta varjoaine ruiskutetaan tutkimuksen aikana.

​​​Miten valmistautua?​​​​

​​Jos tehtävään tutkimukseen liittyy esivalmisteluja, saat niistä ohjeet joko tutkimukseen lähettävän lääkärin vastaanotolta tai ajanvarauskirjeen mukana postissa. Vatsan alueen tutkimuksiin liittyy useimmiten vesijuotto ja varjoainetutkimuksiin parin tunnin ravinnotta olo ennen tutkimusta

Potilasohjeet


Vatsan, vartalon ja virtsaelinten TT-tutkimus.pdf

Tietokonetomografiatutkimus.pdf

Olkapään tietokonetomografiatutkimus varjoaineella.pdf

Kortisonisuojalääkitys mahdollisen varjoainereaktion estämiseksi1.pdf

Kudosnäytteenotto sisäelimestä TT-ohjatusti.pdf

Ohutsuolen tietokonetomografiatutkimus (enterografia)1.pdf

Injektio TT-ohjatusti.pdf
 Share