Koronavirusrokotukset Eksoten alueella

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​(Päivitetty 24.1​​.2022)​​​​​

ROKOTUSAJANVARAUKSEN VOI TEHDÄ KORKEINTAAN 6 VIIKON PÄÄHÄN:
 - Varaa rokotusaika ensisijaisesti sähköisesti,  jos olet oikeutettu rokotukseen Linkki: Eksoten asiointipalvelu 
 - Puhelinajanvaraus 05 352 2355 arkisin klo 7 - 17.
 - Voit tulla rokotukseen ilman ajanvarausta Walk-in aikoina

Koronatodistusasiat löydät täältä Linkki Koronatodistukset

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​in Engli​​sh | По-русски | SV | AR | FR | TR | DARI| THAI | ES | SELKOKIELI


​Huom! ​Koronasivuston alasivut löydät tietokoneella sivun vasemmasta reunasta tai mobiililaitteella valitse​malla
 Ohjekuva - valikkosivun oikeasta y​läreunasta​​.​
​​​

Ketä, millä ​ja missä rokotetaan?

KORONAROKOTTEEN SAATAVUUS
1. rokoteannos: saatavilla kaikille 5 vuotta täyttäneille
2. rokoteannos: saatavilla vähintään 6 viikkoa 1- rokotuksen saamisesta
3. rokoteannos:
 • Kaikille 18 - 59 vuotiaita, jos 2- rokotuksesta on kulunut 4 - 6 kk
 • 60 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä 18- vuotta täyttäneille riskiryhmiin 1 - 2 kuuluville, jos 2-rokotuksesta on kulunut 3-4 kuukautta vapaana olevien rokotusaikojen
 • 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille, ketkä ovat voimakkaasti immuunipuutteisia, jos 2- rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kk
4. rokoteannos:
 • 12 vuotta täyttäneille, ketkä ovat voimakkaasti immuunipuutteisia, jos 3- rokotuksesta on kulunut vähintään 3 - 4 kk. Ajanvaraus toistaiseksi vain puhelimitse tai Walk-in aikoina.

Huomioithan rokotuksen oikea-aikaisuuden suhteessa hoitoon / läkehoitoon. Mikäli olet siitä epävarma, tarkista asia hoitavalta taholta.

Linkit: 
5  – 15 -vuotiaiden rokotuksista  lisätietoja Lasten ja nuorten koronarokotukset -sivulta. Lomake täytettäväksi: Suostumus alaikäisen koronarokotukselle.
Lääketieteelliset riskiryhmät 1 - 2
Kolmas rokoteannos sekä voimaakkaasti immuunipuutteiset 
Neljännet koronarokotukset voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille
Koronarokotus koronataudin jälkeen, raskauden tai imetyksen aikana, allergiat sekä sairaudet ja koronarokotus: THL: sopivatko korona rokotteet kaikille 
Käytössä olevat rokotteet Tietoa koronarokotteista -sivulta.

Voinko valita rokotteen itse? Mitä koronarokotteita eri ikäisille annetaan?
Lue lisää Eksoten sivulta: Tietoa koronarokotteista​ tai THL:n sivulta Oma koronarokotus: miten, miksi ja milloin?

Eksoten alueen asukkaat voivat valita rokotuspaikaksi haluamansa rokotuspisteen. Katso lisätietoja missä koronarokotuksia järjestetään? -sivulta sekä milloin on seuraava vapaa aika? -sivulta.

 Rokotukset toteutetaan ensisijaisesti omassa sairaanhoitopiirissä. Lue lisää Usein kysyttyä Eksoten koronarokotuksista - sivulta.

 

Tiedossa olevat walk in -rokotukset


Walk in -rokotukseen voivat tulla kaikki etelä-karjalaiset ilman ajanvarausta.
1-rokotukseen voivat tulla kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat.
2-rokotukseen, joilla 1-rokotuksesta on ehtinyt kulua vähintään 6 viikkoa.
3-rokotukseen, jos olet oikeutettu 3-rokotukseen.
4-rokotukseen, jos olet oikeutettu 4-rokotukseen.

Tulethan rokotukseen vain täysin terveenä. Rokotuspisteillä saattaa olla ruuhkaa. Tarkista rokotusoikeus  Ketä, millä ja missä tai Ajankohtaista koronarokotuksista osiosta.

Arkipäivisin 9  – 11.00 ja 11.30  – 14.30 Lappeenrannan IsoKristiina, 1-, 2-, 3 ja 4-rokotukset ilman ajanvarausta.

​Arkipäivisin klo 13 – 16 Imatran ToriGalleria, 1-, 2-, 3- ja 4- rokotukset ilman ajanvarausta

Ajanvarauksella arkisin IsoKristiina klo 8.30 –  15.30 ja ToriGalleria klo 9.30 –  16.30

Ajankohtaista koronarokotuksista​​

                  
Kaikille Janssenin rokotteen saaneille suositellaan tehosteannosta 2 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Tehosteannosta suositellaan, sillä yhden annoksen suojateho voi ajan myötä heikentyä kuten muillakin koronarokotteilla. Voit varata rokotusajan puhelimitse.

Jos olet saanut rokotteen muualla kuin Eksotessa, esim. Terveystalon rokotuksissa, varaudu esittämään rokotustodistus tai Omakannasta 1-, 2- ja 3- rokotteiden tiedot kun tulet Eksoten rokotuspisteelle. Näin voimme varmistaa rokotukselle oikean rokotteen ja ajankohdan. 

Tarkistamme rokotusoikeuden rokotuspisteellä. Ethän varaa aikaa ellet kuulu menossa oleviin rokotusryhmiin ja aiheuta harmia itsellesi ja rokottajille. Jos olet epävarma siitä, että oletko oikeutettu kolmanteen rokotukseen, varmista rokotusajanvarausnumerosta. Voimakkaasti immunipuutteisten ryhmät tässä osiossa alempana.
 
VOIMAKKAASTI IMMUUNIPUUTTEISTEN ROKOTUKSET 

3. rokoteannokset: kun 2- rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.
4. rokoteannokset: kun 3-rokotuksesta on kulunut 3 - 4 kuukautta.
Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan seuraavat ryhmät THL voimakkaasti immuunipuutteiset 

 • Elinsiirto
 • Kantasolusiirto
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila
Varaa pian aika tai tule ilman ajanvarausta Walk-in aikoina 1-rokotukseen jos et ole vielä saanut sitä.

​​HUOM! Joissakin kunnissa ajat voivat olla jo varattu. Tällaisissa tapauksissa voi halutessaan ajan varata toiselle Eksoten rokotuspisteelle.​
 

Mistä näen onko rokotusaikoja vapaana? Voit tarkastaa tiedon automaattisesti päivittyvältä Milloin on seuraava vapaa rokotusaika -sivulta.

​​Rokotuskirjat avataan kuudeksi viikoksi kerrallaan sen mukaisesti, mitä tiedämme rokotteiden saatavuudesta. Kirjat ovat kerrallaan avoinna kuusi viikkoa ja uusia aikoja avataan viikoittain. Vaikka Eksoten asiontipalvelu kertoo sinulle, että "Varaa aika viimeistään ...". Voit silti varata ajan myöhemmin, kun uusia ajanvarauskirjoja avataan.​

​Eksoten mediatiedotteet voit lukea ePressistä uutishuoneeltamme.​ 

Suomessa asuva tai pidempään oleskelevan henkilön rokottaminen tilanteissa, joissa henkilö ei ole saanut yhtään koronarokotetta tai on saanut 1 - 2 rokotetta ulkomailla (esim. mRNA tai Sputnik-rokotetteen), voidaan henkilö rokottaa Suomessa mRNA-rokotteella.   

 • Pidemmällä oleskelulla tarkoitetaan: oleskelee Eksoten alueella usemman kuukauden tai käy useasti, lähes viikoittain tai kuukausittain tai omistaa kiinteistön todistetusti. Turisteja ei rokoteta.
 • Rokotettavalla pitää olla suomalainen henkilötunnus tai väliaikainen henkilötunnus
 • Jos henkilöllä ei ole suomalaista henkilötunnusta, hänen pitää käydä luomassa väliaikainen henkilötunnus lähimmällä terveys- tai hyvinvointiasemalla, passi ja vakuutustodistus tai EU- sairaanhoitokortti pitää olla mukana.
 • Rokotettavan tulee näyttää virallinen rokotusdokumentti saaduista rokotteista rokotuspaikalla.
 • Jos henkilö on saanut kolme rokotetta ulkomailla, hän voi saada neljännen rokotteen, jos hän on todistetusti voimakkaasti immuunipuutteinen (dokumentti sairaudesta). https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/koronavirusrokotteet-eli-covid-19-rokotteet-ohjeita-ammattilaisille/kolmas-koronarokoteannos#voimakkaasti_immuunipuutteiset

 

Miten varaan ajan koronarokotukseen?​


Tarkasta ensin kuulutko ryhmään, jolle tällä hetkellä rokotteita tarjotaan. Tutustu sen jälkeen huolellisesti ajanvarausohjeisiin Miten varaan ajan koronarokotukseen? -sivulla ja tarkasta onko vapaita aikoja saatavilla Milloin on seuraava vapaa rokotusaika -sivulta. Luettuasi ohjeet ja tarkastettuasi riskiryhmien määritelmän Mikä on rokotusjärjestys -sivulta, siirtyä Eksoten asiointipalveluun varataksesi ajan​.
Jos sinulla ei ole pankkitunnuksia ja pääsyä Eksoten asiointipalveluun, et voi varata aikaa sähköisesti Eksoten asiointipalvelun kautta. Siinä tapauksessa voit varata ajan puhelimitse. Lisätietoja Miten varaan ajan koronarokotukseen? -sivulta.​

Voit tiedustella aikoja rokotusajanvarauspuhelinpalvelusta arkisin klo 7 – 17 05 352 2355 tai tulla ilman ajanvarausta Walk-in aikoina. Katso tarkennukset ajankohtaista koronarokotuksista ja Tiedossa olevat Walk-in rokotukset osioista.
Ensimmäinen varattavissa oleva aika näkyy Milloin on seuraava vapaa rokotusaika -sivulta.

Miten koronarokotukset edistyvät Etelä-Karjalassa​

​Pääset katsomaan Eksoten raportointinäkymää ja sekä siirtymään linkkien kautta valtakunnallisiin tilastoihin Miten koronarokotukset edistyvät Etelä-Karjalassa -sivulta​. Mikäli haluat seurata uusien rokotusryhmien arvioituja aloitusaikoja, näkyvät ryhmät Mikä on rokotusjärjestys​? -sivulla​.​​

Mitä rokotteita Eksotella käytetään?​

Eksotella käytössä olevat koronarokotteet näet Tietoa koronarokotteista -sivultamme.​ Mikäli haluat etsiä lisätietoa muiden verkkosivuilta, löydät linkkejä Mistä löydän lisätietoa koronarokotteista? -sivulta.

Mitä minun tarvitsee tietää ennen rokotusta?

Löydät ohjeet rokotukseen saapumisesta Mitä tietoa tarvitsen rokotukseen saapumisesta -sivultamme. Huolehdithan erityisesti, ettei sinulla ole infektio-oireita rokotukseen saapuessasi.

Rokotuspaikat voit tarkastaa Missä koronarokotuksia järjestetään -sivulta.

Miten perun jo varatun ajan?​

Ohjeet jo varatun ajan perumiseen tai siirtämiseen löydät Miten varaan ajan koronarokotukseen? -sivulta.​​​

Mitä oireita rokotuksen jälkeen voi tulla?​

Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa.

Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Koronavirusrokotteet aiheuttavat sivuvaikutuksia enemmän kuin mitä influenssarokotukset ovat aiheuttaneet. Lisätietoja koronarokotusten mahdollisista sivuvaikutuksista löydät Mitä oireita rokotuksen jälkeen voi tulla? -sivulta​​.


Olen ​saanut jo k​oronarokotuksen, tarvitseeko minun noudattaa vielä voimassa olevia suosituksia?​

​Muistutamme, että koronarokotuksista huolimatta kaikista voimassa olevista koronasuosituksista ja -rajoituksista on pidettävä kiinni. Rokotteet ottamalla olet itse suojautunut koronavirukselta, mutta on hyvä huolehtia vielä muiden turvallisuudesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tiedottanut, että vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tartuttamista. Valtakunnallisia ohjeistuksia muutetaan tiedon karttuessa, mutta toistaiseksi toimintasuositukset ovat varovaisuusperiaatteen mukaisesti samat sekä rokotteen saaneille että heille, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa.

Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.

Koronarokotteen saaneet iäkkäät ja riskiryhmäläiset ovat paremmassa suojassa koronalta, kun muistakin suosituksista pidetään edelleen kiinni. Läheisiin on tärkeää pitää yhteyttä, mutta lähikontaktit on pidettävä tällä hetkellä mahdollisimman vähissä. Lähikontakteissa on mahdollisesta rokotteen saannista huolimatta edelleen hyvä noudattaa pidättyvää linjaa ja käyttää yksilöllistä harkintaa ja maskia.

Täy​d​ennämme lisää kysymyksiä ja vastauksia Usein​ kysyttyä Eksoten koronarokotuksista -sivulle​​


Ethän soita hyvinvointi- ja terveysasemillemme tiedustellaksesi henkilökohtaista rokotusaikaa, sillä​ puhelinpalvelumme ovat ruuhkautuneet kyselyistä. Jo annetut rokotusajat näkyvät asiointipalvelustamme. 


Share